10.9.2016

Feta-pinaattivatruskat

Karjalaiset perinneherkut, vatruskat, voi täyttää myös fetalla ja pinaatilla
Oheinen feta-pinaattivatruskoiden resepti on saanut idean Ilomantsin Parppeinpirtin kreikkalaisvivahteisista vatruskoista ja reseptin pohjana taas on mainion uuden Marttojen julkaiseman Makumatka Karjalaan –reseptikirjasen vatruskat. Lopputuloksena taas ovat vatruskat minun tapaani valmistettuna. Vatruskat eivät ole vaikeita tehdä, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla näitä karjalaisia herkkuja! Perinteiseen tapaan vatruskat täytetään keitetyllä riisillä, kananmunahakkeluksella ja lurauksella sulaa voita, jos minun versioni tuntuu liian erikoiselta.

n. 20 kappaletta

vatruskataikina
n. 1 kg perunoita
1½-2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
n. 1½ tl suolaa

täyte
rypsiöljyä tai voita paistamiseen
140 g tuoretta pinaattia
200 g fetajuustoa
2 dl pitkäjyväistä riisiä
merisuolaa myllystä

sulatettua voita voiteluun

Kuori perunat ja lohko ne. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Kaada vesi pois ja soseuta perunat kuumina perunasurvimella. Jäähdytä perunamassa. Sekoita jäähtyneeseen perunaan kananmuna ja suola, lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat kiinteähkön taikinan. Taikinan pitää olla käsiteltävää, mutta ei liian kovaa. Vältä turhaa vaivaamista.

Valmista täyte: keitä riisi suolalla maustetussa vedessä ja jäähdytä. Kuullota huuhdeltu ja valutettu pinaatti paistinpannussa pienen voinokareen tai öljytilkan kanssa. Hienonna jäähtynyt pinaatti pieneksi silpuksi, sekoita se jäähtyneen riisin joukkoon ja lisää mukaan haarukalla muhennettu fetajuusto. Mausta seos suolalla, halutessasi voit lisätä ripauksen mustapippuria. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.


Muotoile taikinasta paksuhko pötkö ja jaa se noin 20 osaan. Taputtele palat käsin litteiksi ohuiksi ympyrän mallisiksi lätyiksi (halkaisija max. 10 cm) jauhotetulla pöydällä. Laita lätyn toiselle puoliskolle reilu ruokalusikallinen täytettä ja käännä taikinaraapan tai lastan avulla taikina täytteen päälle. Ummista vatruskat ohutreunaisella pikkulautasella rullaamalla, lopputuloksen pitää olla puolikuun muotoinen. Voit käyttää ummistamiseen myös sormilla nypyttämistä tai taikinaraappaa. Paista vatruskat ruskeapilkullisiksi 250-asteisessa uunissa keskitasolla, reilu 10 minuuttia. Voitele valmiit vatruskat sulatetulla voilla ja tarjoile ne hieman jäähtyneinä.  Kaveriksi sopii hyvin munavoi.

Taikinapötköstä leikataan paloja, jotka taputellaan läkkäröiksi ja sitten ne täytetään
Vatruskat ummistetaan teräväreunaisella lautasella leikkaamalla. Jämäpalat muotoillaan uudeksi taikinakiekoksi.
Uunia odottavat vatruskat
Vatruskan ohuen kuoren sisältä löytyy feta-pinaatti-riisitäyte
Resepti on julkaistu viikonlopun Karjalan Heilin ruokapalstallani.

3 kommenttia:

  1. Taikina on niin ihanan pehmeännäköistä kuvassa, että siihen tekisi mieli upottaa kätensä.

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköisiä, mummun kanssa tehtii karjalaisia perinneruokia :) Mitä muuta voisi laittaa sisälle? Riisi ja?
    -anna

    VastaaPoista