27.9.2016

Daim-kakku

Daim-kakku
Tässäpä tulee oikea arkistojen aarre! Vuosikymmenen alussa Daim-kakku oli suurinta huutoa ja itsekin sitä olen säännöllisen epäsäännöllisesti valmistanut erinäisiin juhliin. Viimeksi olen sitä tehnyt parisen vuotta sitten, joko tupareihini tai synttäreilleni. Tai johonkin illanistujaisiin, joissa oli paljon vieraita. Tein nimittäin kakun tuplana ja se hupeni hyvää vauhtia ystävieni vatsoihin. Kakku on todella maukas ja muistuttaa hyvin paljon sitä kaupan pakastealtaassa myytävää esikuvaansa, vaikka tästä taikinasta manteli puuttuukin. Pienellä viilauksella tästä saisi toki sellaisenkin tehtyä, mutta en ole toistaiseksi kokenut tarpeelliseksi. Pyyntö reseptin bloggaamiseen lähti eilisistä  dallaspullistani, kun totesin käyttäväni vaniljakreemiä kahteen juttuun: Daim-kakkuun ja dallaspulliin.Tämän postauksen kuvat on vuosikausia vanhoja ja reseptin olen julkaissut aikanaan arkistoblogin puolella. Joten pyrin muistamaan seuravalla leivontakerralla ottaa uudet vaihekuvat tilalle. Kokeile ihmeessä tätä herkkua, tykkäät takuulla, jos suklaa maistuu!

28 cm vuokaan

kakkupohja
2 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 tl pikakahvijauhetta
1-2 rkl kaakaojauhetta
50 g voita

vaniljakreemi
5 dl kylmää vettä
2 dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen tms)
100 g valkosuklaata
(1 pss Daim-rakeita)

kuorrutus
200 g Daim-suklaalevy (tai maitosuklaata)
1 dl kuohukermaa
1 pss Daim-rakeita

Tee taikina. Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne munavaahdon joukkoon. Lisää lopuksi sulatettu voi. Vuoraa leivinpaperilla 28-senttinen irtopohjavuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla n. 15 minuuttia tai kunnes kakkupohja on kypsynyt. Kumoa jäähtynyt pohja ja leikkaa se jäähtyneenä varovasti isolla sahalaitaisella veitsellä kahteen osaan. Koska kakkupohja on hyvin ohut, voi pohjan käyttää vaikka jääkaapin tai pakastimen kautta ennen leikkaamista. 

Valmista täyte. Vatkaa sähkövatkaimella kylmän veden joukkoon vaniljakreemijauhe. Sulata valkosuklaa ja vatkaa se kreemin joukkoon. Laita toinen kakkulevy tarjoiluvadille ja levitä sille puolet täytteestä. Halutessasi voit ripotella väliin Daim-rakeita tuomaan rakennetta ja lisää makua. Itse laitan väliin Daimia. Laita toinen kakkulevy kanneksi ja levitä loput täytteestä kakun päälle sekä reunoille. Helpointa täytteen levittäminen on palettiveitsellä, jota voi tarvittaessa lämmittää kuumalla vedellä ja pyyhkäistä kuivaksi, jolloin tahmea täyte levittyy nätisti (katso alin kuva). Ripottele pinnalle toinen pussillinen Daim-rakeita ja paina niitä kevyesti kiinni kreemiin. Laita kakku kohmettumaan pakastimeen hetkeksi. Kun kakun pinta on kohmettunut kunnolla, voit jatkaa kuorruttamista.

Tee kuorrute. Sulata paloiteltu suklaa kuumaan kermaan, varo polttamasta pohjaan. Lusikoi tai levitä jäähtynyt suklaakuorrute pakastimesta nostetun kakun pinnalle.Voit valuttaa kuorrutteen kokonaan reunoille tai jättää sen muodikkaasti valuvaksi. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Kakku kestää hyvin myös pakastamisen, joten voit tehdä sen jo hyvissä ajoin ennen tarjoilua valmiiksi ja nostaa sulamaan muutamaa tuntia aiemmin jääkaappiin. 

VINKKEJÄ: 
Kakun voi kasata täytettynä myös avattuun reunavuokaan (ilman pohjaa), jolloin siitä tulee siistimpi. Varsinkin jos teet kakun tuplana. Tuplatessa kakkuohjeen täytevälejä voi tehdä kaksi ja näin kakkulevyistä tulee hieman paksumpia ja helpommin käsiteltäviä. Kakun voi myös pakastaa vuokaan kasattuna ja kun kakku on jäätynyt, poistaa vuoan ja suojaa kakun uudelleen kunnolla. Täyte on melko tanakkaa kreemijauheen ja suklaan ansiosta, joten sen levittämisen kanssa saa olla varovainen, ettei täyte revi kakkupohjaa rikki. Kannattaa käyttää lämmitettyä palettiveistä tai muuta vastaavaa. Lusikalla tai nuolijalla ei tule ihan niin siistiä jälkeä. Jäähdytä kakku kunnolla ennen suklaalla kuorruttamista ja jäähdytä myös suklaakuorrutem muuten kakku rupeaa sulamaan ja lopputuloksesta ei tule siisti. Kuohukerman määrää voi jopa hieman vähentää, jos haluaa pelata varman päälle, ettei kuorrutus valu liikaa kakulta alas. 

VAROITUS: Tämä on hyvin makeaa, joten tästä riittää useammalle herkkusuulle.

Daim-kakku on juhlava kahvipöydän herkku
Annospalasta huomaa, kuinka kuorrutus oli liian lämmintä ja se alkoi valua. Lopulta se taisi jopa tehdä pieniä uomia kakkuun, mutta onneksi se ei vaikuttanut makuun. Täytevälien leikkaamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei käy kuten yllä näkyy. Nykyään osaan leikata kakkupohjat kunnolla :D 

Daim-kakku halkaistuna, täytettynä ja kuorrutusvaiheessa
Jähmeä täyte on vähän tuskallinen levitettävä, mutta lämmitetyllä palettiveitsellä se onnistuu mainiosti. Tarjoiluvadin voi suojata leivinpaperisuikaleilla tai kakkupahvilla, silloin 5-6 vuotta sitten en ollut itse ihan niin tarkka, kun nämä kuvat on otettu.

Daim-murua pinnalle ja suklaata vielä kuorrutteeksi
Tämä on ensimmäisestä Daim-kakustani oleva kuva, joten reunat eivät ole huolitellut ja ne ovat muutenkin epätasaisia. Eli suosittelen käyttämään aikaa "massaukseen" ja vadin putsaamiseen, niin saa kauniimman lopputuloksen. Daim-rakeet hupenevat uhkaavasti parempiin suihin leipomisen aikana, mutta kannattaa oikeasti säästää ne tähän kakkuun. Tämä on niin ihanaa valmiina!

Huono kuva, mutta tässä daim-kakku on tehty tuplana isoja juhlia varten
Tämä taitaa olla kuva viimeisimmästä kakkusestani. Tein sen tuplana, massasin paremmin ja se oli kunnolla pakastettu, reunoilta näkyykin vielä jäähilettä. Daim-rakeiden raekoko on tainnut muuttua vuosien saatossa, kun vertaa kuvia. Nämä nykyiset rakeet ovatkin mielestäni parempia, kun ovat hieman pienempiä ja eivät ole niin tasakokoisia muutenkaan. Täytteeseen voi käyttää hyvin kyllä rouhittua Daim-patukkaakin. Jos taas Daim-suklaata ei kaupasta saa, käy siihen hyvin Fazerin Sininen tai ruotsalaisia taustojaan kunnoittaen Marabouta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti