27.3.2016

Tuulihatturulla porotäytteellä

Tuulihattu taipuu myös rullaksi ja saa maistuvan täytteen porosta
Tykkään leipoa perinteisiä tuulihattuja ja erityisesti tuulihatturullaa, sillä siitä saa pienellä vaivalla näyttävän tarjottavan ja ruokaisan lisukkeen salaatille. Tuulihatturulla on klassikkoleivonnainen vuosikymmenien takaa ja minä löysin sen kymmenkunta vuotta sitten, joten aika pitkään minäkin olen tätä kerennyt jo tekemään. Täytteeksi voi säveltää kaapeista löytyvien raaka-aineiden mukaisesti sitä, mistä tykkää ja mitä sattuu olemaan. Usein minä teen hävikin välttämiseksi erilaisia tahnoja, kuten vaikkapa leikkeleet sopivat mainiosti täytteeksi tuorejuuston tai kermaviilin kanssa. Tällä kertaa ostin himoissani kaupasta kylmäsavupororouhetta ja tein siitä maistuvan täytteen. Vein pienet maistiaiset töihin ystävälleni ja hyväksyvä arviointi tuli. Kannattaa kokeilla!

n. 24 viipaletta

tuulihattutaikina
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
5 dl vettä
3 kananmunaa
½ tl leivinjauhetta

täyte
150 g poron kylmäsavurouhetta (Kotasavu)
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 maustekurkku
1 pieni punainen paprika
½ pieni punasipuli
½ ruukkua persiljaa
rosépippuria murskattuna
mustapippuria myllystä

Sulata voi kattilassa kiehuvan kuumaksi ja sekoita joukkoon vehnäjauhot voimakkaasti vatkaten puulastalla. Lisää joukkoon vesi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista ja seos kiehahtaa kerran. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat yksitellen, vatkaa seosta sähkövatkaimella. Lisää lopuksi joukkoon leivinjauhe. Kaada taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja paista 225-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia, tai kunnes taikina on kypsynyt ja saanut kauniin kullanruskehtavan värin. Anna taikinalevyn jäähtyä pari minuuttia ja kumoa se puhtaalle leivinpaperille paistopinta alaspäin. Anna jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä.

Sekoita pohjan paistumisen aikana täyte. Pehmennä tuorejuuston rakenne kulhossa lusikalla sekoittaen. Lisää joukkoon kylmäsavupororouhe tai hienonnettu kylmäsavuporoleikkele. Silppua paprika, maustekurkku sekä punasipuli hyvin hienoksi silpuksi. Hienonna myös tuore persilja pieneksi silpuksi. Sekoita silputut ainekset täytteen joukkoon. Mausta seos pippureilla makusi mukaan. Maistele ja tarkista maku, yleensä suolaa tähän ei tarvitse enää lisätä, koska poro on voimakassuolaista. Anna täytteen maustua jääkaapissa. Kun tuulihattulevy on jäähtynyt, levitä seos tasaiseksi kerrokseksi sen päälle. Rullaa levy kuin kääretorttu tiukaksi rullaksi, käytä apuna leivinpaperia. Kääri rulla folioon ja anna tekeytyä jääkaapissa hetki ennen tarjoilua. Aseta valmis rulla tarjoiluvadille ja leikkaa n. 1cm levyisiksi siivuiksi. Koristele persiljalla ja tarjoile.


Vinkki: Korvaa täytteen pororouhe hienonnetulla häränpaistilla, savupalvikinkulla tai hienonnetuilla kasviksilla. Jos täyte tuntuu liian kovalta, voit lisätä joukkoon pari ruokalusikallista kuohu- tai ranskankermaa. Hauska idea on laittaa täytteen joukkoon myös karpaloita tai puolukoita paprikan tilalle. Täyte sopii myös blinien tai tortillarullien sekä uuniperunoiden täytteeksi ja miksei myös voileipäkakkuun. Tästä tahnasta sävelletyn version tein täytteeksi myös ruisnapeille, joita tarjoilin maaliskuussa kolmekymppisilläni.

Herkkua! Tykkäsin tosi paljon, taikina on ihanan pehmeää ja sitä komppaa hyvin melko suolainen täyte, jossa riittää makua. Tuo kylmäsavupororouhe on näppärä tuote, muhjustan siitä rakennetta rikki yleensä hetken kulhossa tuorejuuston kanssa ja lisään vasta sitten muut ainekset. Halutessaan pororouheen voi korvata myös (kylmäsavu)leikkeleellä, jossa on myös intensiivinen maku. Täytteesta tulee melko tanakka, joten rulla säilyy hyvin muodossaan ja kestää myös kuljettamista jopa leikattuna. Tuulihatturullia onkin tullut tehtyä usein erilaisiin juhliin niiden helppouden takia, jos vertaa perinteisiin annospala-tuulihattuihin.

Resepti on julkaistu Heilin ruokasivullani helmikuussa.

1 kommentti:

  1. Sinulla on tuossa tosiaankin tuulihattu pohjana,kun taas mulla siinä tulee valkokastikkeeseen munat .Molemmat herkullisia ja täytteeseen voi laittaa ihan mikä itsestä maistuu hyvälle.Mukavia leivonta hetkiä sinulle!

    VastaaPoista