30.12.2015

Munakoisodippi eli melitzano

Munakoisosta saa ihanaa dippiä
Munakoisoon tulee joka syksy hirmuinen himo ja ystäväni luona olen saanut maistaa ihan kaikkein parasta munakoisodippiä osana meze-tarjoiluja. Niinpä pyysin heiltä reseptin ja kokeilin sitä itse kotona, lopputulos oli herkullinen mutta ei ihan niin autenttinen, koska miulla ei ollut käytettävissäni korianteria eikä kaupassa ollut lehtipersiljaakaan. Monelle korianteri maistuu ihan saippualta, mutta kun sitä laittaa ihan vähän, maku ei ole dominoiva ja se komppaa hyvin kokonaisuutta. Sitten teimme tätä myös työporukkamme turkkilaisessa illanvietossa osaksi tarjoiluja ja se onkin ihanaa esim. hummuksen, tzatzikin ja ezmen eli paprika-tomaattisalaatin kanssa.

2 isoa munakoisoa
2-3 valkosipulinkynttä
½ punttia (lehti)persiljaa
(muutama rkl hienonnettua tuoretta korianteria)
1-1½ sitruunan mehut
hyvää oliiviöljyä
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä

Halkaise munakoisot ja tee niihin ristiviillot. Ripottele leikkuupinnoille hieman suolaa, jolloin mahdollinen kitkeryys poistuu ja nesteet ”itkevät” munakoisoista pois. Kuivaa munakoisot ja asettele ne uunivuokaan, paista 200-asteisessa uunissa noin 45-60 minuuttia tai kunnes munakoisot ovat kypsiä. Kaavi kypsä munakoiso kuoristaan lusikalla leikkuulaudalle ja hakkaa terävällä veitsellä ryynimäiseksi seokseksi.  Laita munakoisomassa kulhoon. Hienonna valkosipuli hyvin pieneksi silpuksi ja sekoita munakoison joukkoon, purista mukaan sitruunamehua ja mausta seos suolalla sekä pippurilla. Hienonna persilja ja halutessasi myös korianteri pieneksi silpuksi, sekoita mukaan ja maista. Lisää dippiin oliiviöljyä, kunnes seos on notkeaa. Maista, mausta tarvittaessa lisää ja anna tekeytyä vähintään muutama tunti ennen tarjoilua. Parasta munakoisodippi on seuraavana päivänä. Tarjoile dipin kanssa pitaleipää, nachoja tai hyvää leipää.

Mie niin rakastan kaikkia dippejä, kastikkeita ja pikkusalaatteja! Tämä on ehdottomasti yksi parhaimmista ja sopii niin moneen juttuun tai lisukkeeksi. Kun mietin keväälle merkkipäivätarjoiluja, niin olisikin ihana tehdä hirmuinen kasa erilaisia dippikulhoja tarjolle. Saas nähdä, mitä keksin.

2 kommenttia:

  1. Munakoisotahna on yksi mun lemppareista! Pitää kokeilla tätä :).

    VastaaPoista
  2. Joo ite olen hurahtanut tähän ja muihin tahnoihin. Niin helppoja ja hyviä! Kerrohan sit, maistuiko :)

    VastaaPoista