14.9.2015

Punajuurikeitto pikkelöidyn punajuuren ja punajuurikreemin kera

Punajuurta kolmella tapaa: keittona, pikkelinä ja kreeminä
Juureksista oma suosikkini on ehdottomasti punajuuri, jota käytän ruoanlaitossa monipuolisesti. Itseasiassa olen viimeiset kaksi päivää syönyt punajuuriruokia, sillä kaupasta saa nyt ihania pieniä tuoreita punajuuria. Tämä valmistamani resepti on hieman juhlavampi punajuuriannos, jonka kokkasin keskellä kesää Kymppi-lehden lukijoille, johon minusta tehtiin samalla haastattelu. Lehti ilmeistyi kaksi viikkoa sitten ja se jaettiin 190 000 talouteen Itä-Suomen alueella, huhhuh!

Punajuuri valmistetaan ruoaksi kolmella eri tavalla ja lopputulos hurmaa vaativammankin ruokavieraan, sillä pieni vaivannäkö palkitaan ravintolatasoisena makuelämyksenä. Pehmeän kermaisen keiton makuparina maistuu suolainen vuohenjuustovaahto ja purutuntumaa tuovat kirpeänmausteiset punajuurikuutiot. Samalla tekniikalla ruokaa voi valmistaa niin kaikista muista juureksista kuin kukkakaalistakin. Tällä periaattella olen valmistanut ruokaa ensimmäisen kerran mustajuuresta ystäväni opissa isoille ystäväillallisille. Mielestäni parasta onkin jakaa elämän maistuvimpia hetkiä yhdessä muiden kanssa, joten sesonkiherkkuja kannattaa valmistaa kerralla isommalle porukalle ja mieluusti vielä yhdessä. 

Punajuurta kolmella tapaa

Punajuurikeitto
1 kg punajuuria
1 punasipuli
1 keltasipuli
4 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
2 dl (alkoholitonta) valkoviiniä
3 dl kuohukermaa
ripaus muskottipähkinäjauhetta
mustapippuria myllystä
merisuolaa myllystä
loraus (alkoholitonta) valkoviiniä

Pese ja kuori punajuuret, huuhtele ne. Ota erilleen kaksi punajuurta ja lohko loput punajuuret kattilaan. Lisää päälle vettä sen verran, että punajuuret juuri ja juuri peittyvät. Laita kattila kuumenemaan ja valmista sillä välin sipulit. Kuori ja hienonna kaikki sipulit isohkoksi silpuksi. Kuumenna paistinpannu ja kuullota sipulit pannulla öljytilkassa. Mausta seos (alkoholittomalla) valkoviinillä ja anna viinin haihtua lähes kokonaan pois. Kaada sipuliseos punajuurikattilaan ja keitä, kunnes punajuuret ovat kypsiä. Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää mukaan kuohukerma ja mikäli keitto on liian paksua, lisää joukkoon hieman valkoviiniä. Kaada keitto takaisin kattilaan ja mausta suolalla, pippurilla sekä ripauksella muskottipähkinää. Pidä keitto kuumana tarjoiluun asti. Mikäli valmistat keittopohjan jo edellisenä iltana pikkelssin kanssa, varmista kuumennetun keiton kuohkeus poraamalla se vaahtoavaksi sauvasekoittimella tai blenderissä juuri ennen tarjoilua ja lisää valkoviiniloraus vasta tässä vaiheessa.

Annostele keitto lautasille, keitosta riittää 4 henkilölle pääruoaksi tai 8 henkilölle alkuruoaksi. Valuta lusikan avulla jäähdytettyä punajuuri-vuohenjuustovaahtoa kauniiksi kuvioiksi keiton pinnalle ja ripottele päälle valutettuja pikkelöityjä punajuurikuutioita. Koristele annokset tuoreilla timjaminoksilla. Tarjoile välittömästi.

Punajuuripikkelssi
1 punajuuri
1 dl vettä
1 dl sokeria
1 dl punaviinietikkaa
½ dl omenaviinietikkaa
2 tuoretta rosmariininoksaa
3 laakerinlehteä

Ota kuorituista punajuurista yksi pikkelssiä varten. Kuutioi punajuuri pieniksi kuutioiksi ja keitä kypsäksi pienessä kattilassa. Voit lisätä pikkelssin kanssa kiehumaan myös neljään osaan lohkotun vuohenjuustovaahtoon tulevan punajuuren. Sillä välin kun punajuurikuutiot kypsyvät, mittaa kaikki pikkelssin ainekset toiseen pieneen kattilaan. Kuumenna pikkelssiliemi mausteineen kiehuvaksi ja anna sokerin sulaa liemeen. Kun punajuurikuutiot ovat kypsyneet, lisää ne siivilöinnin jälkeen pikkelöitymään etikkaliemeen vähintään muutamaksi tunniksi tai mieluiten yön yli. Kun liemi on jäähtynyt, laita pikkelssi jääkaappiin. Ennen tarjoilua poista pikkelssistä mausteet ja siivilöi punajuurikuutiot.

Punajuuri-vuohenjuustovaahto
1 punajuuri
150 g levittyvää, pehmeää vuohenjuustoa
1 dl kuohukermaa
4 tuoretta timjaminoksaa
ripaus merisuolaa myllystä

Kypsennä kuorittu ja neljään osaan lohkottu punajuuri yhdessä pikkelssiin tulevien punajuurikuutioiden kanssa. Soseuta kypsät punajuurilohkot sauvasekoittimella kerman kanssa. Kuumenna seos pienessä kattilassa yhdessä timjaminoksien kanssa. Lisää joukkoon pehmeä vuohenjuusto sekä mausta suolalla ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä jääkaapissa ja nouki timjamit pois ennen tarjoilua. Jähmettyneestä massasta voi muotoilla keiton pinnalle nokareita ja löysemmästä, mahdollisella kermalorauksella jatketusta, vuohenjuustovaahdosta voi tehdä kuvioita keiton pinnalle.

Kauniit värit lautasella ovat piristys pimenevään syksyyn
Tämä oli niin hyvää! Mukavaa, kun keittoruokaa voi kehittää astetta paremmaksi ja tuoda siihen uusia ulottuvuuksia. Vaikka työvaiheita tässä reseptissä on jokunen, niin vaivannäkö kannattaa ihan ehdottomasti, sillä lopputulos on niin maukas. Rakastuin erityisesti noihin pikkelöityihin rapeisiin paloihin, sillä pidän etikkaisuudesta ja siitä, että ruoassa on suutuntumaa. Keittoruoan lisukkeena kannattaa tarjota hyvää leipää. Timjamit ja rosmariinit tähän annokseen ovat peräisin omalta parvekeviljelmältäni, ihanaa kun vähitellen alkaa miullekin kasvaa viherpeukalo :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti