14.6.2015

Raparperihillo

Raparperihillo on hävikkiherkkua parhaimmillaan
Tein viime viikolla vaniljaista raparperimehua ilman mehumaijaa ja siitä jäi hirmuisesti yli valmiiksi pehmeää raparperia, jota en vaan raaskinut heittää biojätteeseen tälläkään kertaa. Niinpä heitin muhjun siivilästä takaisin kattilaan, lisäsin vähän hillo-marmeladisokeria ja mausteita ja keittelin sen hilloksi. Muutama purkillinen hilloa odottelee jääkaapissa jatkokäyttöä ja viime aikoina olenkin tehnyt raparperihillosta mm. pari kertaa britakakkua ja hyydytettyä juustokakkua. Ihan mielettömän hyvää ja mitään ei mene haaskuuseen! 

n. 1,5-2 kg raparperimehusta ylijäänyttä raparperimuhjua
1 pkt hillo-marmeladisokeria
1 tl rouhittua vanilljatankoa myllystä
(ripaus kanelia, inkivääriä tai kardemummaa)

Kuumenna raparperiseos kiehuvaksi ja sekoita joukkoon hillo-marmeladisokeri. Mausta hillo vaniljalla, voit käyttää vaniljatangosta raaputettuja siemeniä tai myllyssä myytävää rouhittavaa vaniljatankoa. Mausta hilloa lisää halutessasi esim. kanelilla, inkiväärillä tai kardemummalla. Keitä hilloa miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja purkita kuumennettuihin säilykepurkkeihin. Jäähdytä ja säilytä kylmässä. Raparperihillo käy mainiosti esimerkiksi kakkujen täytteeksi, jäätelön kera, tuorejuustokakkuun, kääretorttuun tai herkuttelujuustojen kera nautittavaksi. Huom: Voit keittää hillon myös suoraan raparpereista, lisää tällöin huuhdottujen ja paloiteltujen raparperien kanssa kattilaan kiehumaan n. 1 dl vettä, valkoviiniä tai sitruunamehua. Lisää hillo-marmeladisokeri vasta sitten, kun raparperi on pehmennyt ja alkanut hajota säikeiksi. Maistele ja lisää tarvittaessa makeutta sokerilla, sillä mehunkeitossa käytetty raparperi on jo maustunut hieman sokerilla. 

Hillosta tuli oikein hyvää ja se kiinteytyi sopivasti jääkaapissa. Käytin hilloa tuoreeltaan britakakkuun ja se maistui hyvin vierailleni. Pidän raparperin kanssa kardemumman mausta, mutta tällä kertaa laitoin hilloon ripauksen kanelia. Jemmassa nimittäin on vielä kardemummaistakin hilloa. Raparperia kannattaa tehdä mehuksi ja hilloksi, mutta säilöä myös pakastimeen myöhempiä leivontahetkiä varten. Tämä hilloresepti on julkaistu tämän viikonlopun Karjalan Heilissä yhdessä vaniljaisen raparperimehun ja manteli-raparperipiirakan kanssa.

Kuvakaappaus Karjalan Heilin verkkolehdestä 11.6.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti