4.4.2015

Turkkilaiset fetasikarit

Turkkilaiset fetasikarirullat
Joensuuhun avautui alkuvuodesta etninen ruokakauppa, Halal Market. Pienestä erikoispuodista saa mm. itämaisia mausteita, säilykkeitä, mehuja sekä myös halal-teurastettua lihaa. Kävin siellä toista kertaa ja mukaani tarttui mm. juustoja, taikinoita, säilyketahnoja ja appelsiininkukkavettä, granaattiomenasiirappia ja mausteita. Ostin myös karitsanjauhelihaa pienen paketin, mutta iso edullinen fetajuustotölkki jäi tälläkin kertaa odottamaan isompaa ruokavieraiden määrää. Onnekseni mukanani ruokaretkellä oli pari työkaveria ja toinen heistä toimi meille tulkkina. Ja sepäs olikin hauskaa! Tutkimme hyllyjen valikoimia innokkaasti varmasti reilut puoli tuntia, vaikka pinta-alaa kaupalla ei ihan älyttömästi ole. Niinpä saimme paljon tietoutta siitä, mitä eri purnukat sisältävät ja kuinka tuotteita voi käyttää. Suurin ahaa-elämys syntyi pakastealtaalla, sillä siellä oli filotaikinan lisäksi myynnissä yufkaa. Yufka on ystäväni mukaan parempaa kuin filo, sillä se ei ole niin sitkeää. Niinpä ostin yufkaa paketillisen ja sain vielä samana iltana to do -ohjeet kuvien kera. Eli kiitos vaan hauskasta reseptistä! Tätä teen varmasti toistekin ja kieltämättä mielessäni pyörii jo monta muuta uutta ideaa kyseistä taikinaa hyödyntäen.

n. 25 kpl

1 pkt (360 g) yufka-taikinaa
400 g fetajuustoa
2 kananmunaa
2 dl persiljaa hienonnettuna
vettä taikinan liimaamiseen
auringonkukka- tai rypsiöljyä kypsentämiseen

Ota taikinapaketti sulamaan huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen leipomista. Hienonna fetajuusto haarukalla kulhossa ja sekoita joukkoon kananmunat sekä hienoksi silputtu persilja. Avaa taikinapaketti ja laita yksi taikinalevy kerrallaan työpöydälle. Pidä muut levyt hyvin suojattuna vaikkapa muovin tai leivinliinan alla kuivumisen estämiseksi. Kuivahtaneet ohuet taikina-arkit murtuvat helposti. Laita taikinan leveään päähän pieni määrä, noin vajaa ruokalusikallinen, fetatäytettä pitkittäin kapeaksi vanaksi. Voit laittaa täytteen myös pursotinpussiin ja pursottaa pyöreällä tyllalla täytettä levylle. Taita leveät sivureunat taikinan keskustaa kohti, että saat käärittyä päät siististi paketiksi. Pyöritä taikina ohueksi rullaksi, kostuta taikinan terävä kärki kunnolla vedellä liimaten (käytä apuna pullasutia) ja taputtele taikinakäärö umpeen. Tee samoin kaikille taikinalevyille. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lorauta siihen reilun sentin kerros mietoa öljyä. Paista muutama rulla kerrallaan ruskeatäplikkääksi, paistoon menee yllättävän vähän aikaa. Käännä rullat, kun ne ovat saaneet väriä. Varaa viereen kansi, sillä kuuma öljy voi roiskua. Kasaa paistetut sikarit keoksi lautaselle ja tarjoa ne hieman jäähtyneenä.

Nam! Sikarirullat olivat ihania lämpimänä ja koska niitä tuli hyvin paljon, ne säilyivät näppärästi jääkaapissa seuraavaa tarjoilukertaa varten. Rullia voi lämmittää uudelleen uunissa tai mikrossa, mutta maistuivat ne ihan suoraan jääkaapistakin otettuna. Omaan keittiööni parasta olisikin, jos paketista saisi näppärästi otettua puolet tai kolmasosan käyttöön yhdellä kertaa ja muut voisi laittaa takaisin pakastimeen. Nyt se ei ollut mahdollista, sillä tietysti kerkesin sulattaa kaikki taikina-arkit kerralla. En ole ihan varma, minkä kanssa nämä rullat tulisi nauttia tai tarjoilla, mutta uskoisin niiden sopivan hyvin vaikkapa illanistujaisiin, meze-pöytään tai raikkaan salaatin kaveriksi. Tein sen virheen, että laitoin ensimmäisiin rulliin liikaa täytettä ja lopuille taikinoille piti säveltää lisää täytettä. Oikeasti taikinan sisään kääritään hyvin vähän täytettä, tämän aion muistaa jatkossa. Laitoin muutaman rullan sisään pehmeää vuohenjuustoa + basilikaa, osaan mozzarellaraastetta ja basilikaa, joihinkin sipulituorejuustoa jne. Hyviä tuli niistäkin, mutta mielestäni tuo feta-persilja oli kuitenkin ehdottomasti parhaimman makuista. Fetassa ja persiljassa oli tarpeeksi luonnetta miedon taikinan pariksi. Taikina sopii suolattomana varmasti hyvin myös makeaan leivontaan ja miksei sisään voisi kääräistä kestohitti Nutellaa, pähkinöitä tai muuta vastaavaa.

Ohuen ohut taikina käärittynä ja sisälle kätkeytyy fetajuustoa yrttien kera
Yllä olevassa kuvassa ovat pyöritellyt sikarirullat ennen paistamista. Kuten kuvasta huomaa, taikina on todellakin hyvin ohutta ja herkkää. Taikinalevyt tulee suojata kuivumiselta käsittelyn aikana, joten massiivisena sarjatyönä näitä ei voi tehdä. Tuttu juttu karjalanpiirakoista! Sitten terävä pää kannattaa liimata kunnolla vedellä kiinni, ettei rulla lähde avautumaan paistamisen aikana. Mikäli pannulla käryyttäminen kammottaa, voi nämä sikarit paistaa hyvin myös uunissa, kannattaa voidella ne ensin kananmunalla kauniin paistopinnan saamiseksi. 

Yufkaa myydään mm. tällaisessa pakkauksessa pakastealtaassa
Tuommoinen paketti sieltä pakastealtaasta löytyi. Taikinassa oli mielestäni pelkästään vehnäjauhoja ja vettä, suolaa siinä ei ainakaan ollut. Hintaa riittoisalla paketilla oli täällä alle neljä euroa, joten ei paha. Nämä rullat ovat kuulemma hyvin suosittuja Turkissa ja ystäväni perheessä näitä on totuttu syömään ja nyt niitä on mahdollista tehdä myös täällä kaukana etelän helteistä. 

Karjalan Heili 4.4.2015
Resepti on julkaistu myös pääsiäislauantain Heilissä. Ohessa kuvakaappaus Heilin verkkolehdestä. Mitäs toiveita teillä olisi lukea lehdestä? Kesän juhlien lähestyessä varmaankin on tulossa erilaisia juhlatarjoiluja, mutta mieluusti tekisin juttuja aiheista, jotka kiinnostavat lukijoitakin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti