15.9.2014

Tzatziki

Raikas tzatziki
Tzatziki on ollut aina yksi lemppariruoistani, suorastaan rakkautta ensipuraisulla! En edes muista, missä tai milloin olen sitä ensimmäisen kerran päässyt maistamaan, mutta siitä on hirmuisen pitkä aika. Yli kymmenen vuotta sitten Kreikassa lukioryhmän kanssa reissatessamme joka kerta ravintolassa oli pakko saada tzatzikia pitaleivän kaverina ja nykyisin käyn usein lounaalla paikallisessa kreikkalaisessa ravintolassa Kreetassa, jossa tzatzikia ilmestyy usein lautaselleni. Kotonakin tulee tehtyä sitä usein ihan joko leivän levitteeksi tai ruokien lisukkeeksi. Tänä kesänä tzatzikista on tullut entistä herkullisempaa, sillä mausteeksi tulevan mintun on saattanut poimia omalta parvekkeelta ruokaan. 

2 hengelle

200 g turkkilaista jogurttia
½ yksikyntinen valkosipuli
1 pieni kurkku
15 tuoretta mintunlehteä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa 
mustapippuria

Sekoita jogurtin joukkoon hienoksi raastettu valkosipuli, oliiviöljyloraus ja mustapippuria, hienonna myös minttu joukkoon. Raasta seuraavaksi karkealla terällä kurkku ja laita raaste siivilään. Painele kädellä kurkusta kaikki ylimääräinen neste ja kippaa jogurtin joukkoon. Mausta tzatziki suolalla, tarkista maku ja lisää tarvittaessa muita mausteita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua, tarkista maku vielä lopuksi.

Ihanaa! Niin herkullisen valkosipulista, pehmeää ja raikasta samalla kertaa! Tuore minttu on ehdottomasti tzatzikin Juttu, ilman sitä maku jää vajaaksi. On miulla kyllä kaapissa vielä Kreikasta saatua tzatziki-mausteseosta, jossa on mm. yrttejäkin, mutta sitä en ole tullut käyttäneeksi enää aikoihin. Yksinkertaiset asiat ovat parhaita ja sopivat tälle kotikokille parhaiten :) Tällä kertaa nautiskelin tätä kotitekoisten herkullisten karitsakebabien ja ratatouillen kaverina. Vinkki: tzatzikia kannattaa tehdä suoraan tupla-annos, ei se jää syömättä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti