3.3.2014

Runebergintortut

Mehevä runebergintorttu
Rakastan runebergintorttuja! Varsinkin sellaisia mehevän kosteita, kuten tämä. Monen monta vuotta meni välissä, etten tehnyt torttuja itse, mutta nyt sain taas inspiraation ja tuunasin Yhteishyvän ruokaliitteen ohjetta itselleni sopivaksi. Vanhat ihan onnistuneet runebergintorttukokeiluni löytyvät CK Arkistoblogista, mutta en koe enää itse tarpeelliseksi käyttää niitä ohjeita, sillä tämä hakkaa ne mennen tullen! Tässäkin reseptissä on käytetty Jaloviinaa, tuota keittiön moniottelijaa. Mikäli kaapista löytyy punssia, konjakkia tai mantelilikööriä, myös ne sopivat tähän vallan mainiosti. Tai kostutuksen voi tehdä vaikkapa ihan sokeriliemellä tai miksei lientä voisi maustaa vaikkapa manteliaromilla, jos sellaisesta tykkää. Minulle tämä oli täydellinen ohje!

12 leivosta

200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
6 isoa kaupan piparia
80 g mantelijauhetta
1½ tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
3/4 dl kuohukermaa

kostutus 
1 dl kiehautettua vettä
2 rkl sokeria
½ dl *Jaloviinaa

kuorrutus
pieni tilkka *Jaloviinaa
tomusokeria
vadelmahilloa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää joukkoon kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Murskaa piparkakut (kattilassa perunasurvimella) ja sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa taikinaan. Asettele muffinsivuokaan paperiset vuoat ja lusikoi taikina tasaisesti vuokiin. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 20-25 minuuttia. Anna kakkusten jäähtyä. Kiehauta vesi ja liota siihen sokeri sekä lisää Jallu. Irrota paperivuoat leivoksista ja leikkaa noussut "hattu" pois päältä, että saat tasaisen pinnan. Kostuta leivoksen leikkauspinta ja aseta vadille leikkauspinta alaspäin. Kostuta leivokset kauttaaltaan pullasudin avulla ja anna vetäytyä hetki. Sekoita pienessä kulhossa Jallusta ja tomusokerista tanakka tahna, laita tahna pursotinpussiin. Lusikoi reilu teelusikallinen vattuhilloa jokaiselle tortulle ja pursota kuorrutusta hillon ympärille. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua. Leikatut hatut voit koristella samalla tavalla tai syödä ihan sellaisenaan.

Todella herkullista! Tortuista tuli ihanan meheviä ja maukkaita, eikä Jallukaan maistunut lopputuloksessa liikaa. Kokeilin jonkun tortun upottaa kostutusliemeen, mutta se ei onnistunut kunnolla, ne vettyivät liikaa ja hajosivat. Päädyin sitten valelevaan torttuja pullasudin avulla ja yllättävän paljon näitä saa kostuttaa. Yhteishyvän ohjeessa oli vähemmän kermaa ja kostutus puuttui kokonaan, joten mietin vaan millaista korppua ne olisivat olleet alkuperäisen ohjeen mukaan tehtynä... Tällä pohjalla voi leipoa myös torttuvuokaan ison tortun tai kävisi se varmasti ihan kuivakakkuvuoassakin paistettuna. Pitää kehitellä jotain lisää tästä, sillä taikina oli niin herkullista. Olenko koskaan kertonut, että rakastan kardemummaa? :) 

2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, pakko kokeilla, kuulostaa niin herkulliseslle <3

    VastaaPoista
  2. Sirkka, kerkesitkö leipomaan? Mitä tykkäsit? :) Miusta tämä on mukava ohje, kun on meheviä ja maukkaita torttusia.

    VastaaPoista