8.1.2014

Karpalojuustokakku

Raikas ja maukas karpaloista tehty kakku
Jääkaapissa karpalotuorejuustoa ja pakastimessa karpaloita sekä hirmuinen himo juustokakkuun, niin eihän siinä auta kuin rueta vispailemaan... Ohjeella tulee pieni kakku, joka maistuu ihanasti karpalolle olematta kuitenkaan liian vahva. Bonuksena ihanan pinkki väri!

20 cm irtopohjavuokaan

10 kpl digistive-keksejä
50 g oivariinia
1 rkl sokeria

4 dl karpaloita
1 dl vettä
2 dl kuohukermaa
2 prk karpalotuorejuustoa (Creme Bonjour)
sokeria maun mukaan
vanilliinisokeria
2 liivatelehteä
1 rkl vettä

kiille
2 dl karpalomehua
sokeria
2 liivatelehteä

Keitä karpaloita hetki pienessä vesitilkassa, että maku irtoaa. Kaada mehu pieneen kulhoon. Paseeraa karpalot tiiviin siivilän läpi toiseen kulhoon. Laita siivilään jääneet perskat takaisin kattilaan ja kaada joukkoon sen verran vettä, että saat yhteensä noin kaksi desiä karpalomehua. Kiehauta mehu sokerin kanssa, maista että se on tarpeeksi makeaa. Anna karpalososeen ja -mehun jäähtyä. Murskaa keksit perunanuijalla kattilassa ja sekoita joukkoon sokeri sekä sulatettu voi. Painele seos perunanuijalla tiiviiksi pieneen irtopohjavuokaan ja laita vuoka kohmettumaan jääkaappiin. Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen tuorejuustot sekä noin 6 ruokalusikallista karpalososetta, mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Älä sokeroi liikaa, muista että makea karpalokiille tulee kakun päälle. Liota kakkuun tulevat liivatelehdet kylmässä vedessä ja sekoita tilkkaan kiehuvaa vettä. Anna liivateseoksen jäähtyä hieman ennen täytteeseen lisäämistä, vispaa hyvin sekaisin. Kaada täyte jähmettyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään. Kun täyte on hyytynyt, voit tehdä kiilteen. Liota kiilteen liivatelehdet kylmässä vedessä ja lisää ne noin ruokalusikalliseen kiehuvaa mehua. Sekoita tasaiseksi ja lisää viileän mehun joukkoon. Sekoita, älä vatkaa ja kaada varovasti hyytyneen kakun päälle. Anna kakun hyytyä vielä pari tuntia tai mielellään yön yli ennen tarjoilua. Halutessasi voit koristella kakun vaikkapa kermavaahtoruusukkeilla tai karpaloilla.

Ihanaa! Tykkäsin tosi paljon, sillä juusto maistui tarpeeksi hyvin ja karpalonkaan maku ei ollut liian hallitseva. Kakusta tuli todella hyvin leikkautuvaa ja koska kiille onnistui hyvin, ei se mielestäni kaivannut sen kummempia koristeitakaan. Kakun voi tehdä myös vaikkapa puolukoista tai muista marjoista ja karpalojuuston voi korvata vaikkapa ihan maustamattomalla tuorejuustolla. Omat tuorejuustolempparini ovat Creme Bonjourin juustot tai maustamaton Philadelphia, niissä on tosi hyvä maku. Valion tuorejuustoista en valitettavasti tykkää vaikka se olisi kotimainen vaihtoehto, varsinkaan tuorejuustokakuissa. Valion juustojen maku ei ole mielestäni kovin hyvä ja koostumuskin on jotenkin löysempi. Harmi vain, että Valio taitaa olla ainoa, jolta saa myös laktoositonta tuorejuustoa ja siihen on joskus pakko turvautua. Mikä on siun lempituorejuustosi?

1 kommentti:

  1. Hei!! Tämä on aivan fantastinen ohje, sovelsin toki oman maun mukaan vaniljarahkalla, mascarponella, kermaa ja paseerattua karpaloa tuli jopa 3dl. Kiitos huippu tarjottavan ohjeesta.

    VastaaPoista