28.10.2013

Viljaiset luomusämpylät

Hurjasti viljaa!
Tässäpä taas oiva sämpyläohje, tai no ohje itsessään on se ihan perinteinen, mutta käyttämäni jauho on hirmuisen hyvää! Rouheisuutta sämpylöihin tuo mm. pellavansiemen, auringonkukansiemen, kaurarouhe ja eri hiutaleet jauhojen seurana. Sämpylöistä tuli todella kuohkeita ja pehmeitä. Joskus kannattaa vaihtaa perinteiset vehnäjauhot eri laatuihin tai korvata ainakin osa taikinan jauhoista jollain muulla, kuten rouheisilla sämpyläjauhoilla tai vaikkapa herkullisilla kaurahiutaleilla. Suosittelen käsien upottamista taikinaan pikimmiten! :)

12 sämpylää

2½ dl vettä
½ pss kuivahiivaa
3 rkl luomuruokosokeria
1 tl suolaa
n. 6 dl Hurjan viljaisia sämpyläjauhoja (Myllärin Luomu)
50 g luomuvoita sulatettuna
leivontaan vehnäjauhoja

Liota hiiva reilusti kädenlämpöiseen veteen (n. 42c) ja lisää joukkoon suola sekä sokeri. Lisää joukkoon osa jauhoista ja vispaa käsin hetki, että kaikki ainekset sekoittuvat. Alusta joukkoon loput jauhot ja sulatettu voi. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Anna kohota leivinliinan alla kaksinkertaiseksi, eli reilut puoli tuntia. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja leikkaa taikina 12 osaan. Pyörittele paloista sämpylät ja anna niiden kohota pellillä leivinliinan alla toiset puoli tuntia. Tässä vaiheessa sämpylöiden päälle voi ripotella vaikkapa erilaisia siemeniä tai juustoraastetta. Itse viilsin pintaan myös koristekuviot terävällä veitsellä (tee se ennen toista kohotusta) ja osaan laitoin juustoakin. Paista 225-asteisessa uunissa kullanruskeaksi, eli kymmenkunta minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneenä. 

Namnam! Uunituoreet ja lämpöiset sämpylät ovat kyllä maailman parhaita, varsinkin kun kaverina nauttii lasillisen jääkylmää maitokaakaota. Tulee ihan lapsuus mieleen!

Tällä kertaa viillot eivät erotu taikinasta kunnolla, taikina oli niin pehmoista!
Jos taikinat jättää pehmoisiksi ja kuohkeiksi, ei välttämättä pintaan viilletyt koristeviillot erotu selkeästi taikinasta ennen paistamista eikä sen jälkeenkään. Tämä taikina oli juuri sellainen :) Käytä viiltämiseen terävää veitseä, metalliraappaa tai vaikkapa keittiökäyttöön hankittua mattoveitseä.  

Käyttämäni jauhot ja kauniisti kohonnut sämpylätaikina
Kaikkein parasta on upottaa kädet taikinaan ja vaivata kunnolla, siinä unohtuu samalla kaikki muu ja ainakin miulle taikinan tekeminen on hyvin rentouttava kokemus. Taikinaterapiaa siis parhaimmillaan! Lisäksi kunnolla vaivatessa taikinaan tulee sitkoa ja sitko parantaa leivonnaisten rakennetta. Tästäkin taikinasta huomaa, että se on kohonnut kauniisti ja pieni taikina täyttää koko kahden litran kulhon. 

***
Jauhot sponssasi
Myllärin Luomu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti