4.9.2013

Pataleipä / Maailman helpoin leipä (No-knead bread)

Maailman helpoin leipä
Mikäs sen ihanampaa, kuin paistaa aamupalaksi herkullinen leipä yön yli kohonneesta taikinasta ja nuuhkutella tuoreen lämpimäisen tuoksua kuulaassa syysaamussa! Eli maailman helpoimman leivän nimellä eri ruokayhteisöissä, lehdissä ja blogeissa liikkunut leipä on nyt vihdoin leivottu myös Cebicin keittiössä. Eräässä kokkausryhmässä tämä leipä on viime viikkoina niittänyt paljon mainetta sekä kunniaa ja päätin tarttua tuumasta toimeen, olihan ohje ollut surullisen kuuluisalla ja pitkällä "to do -listallani" jo muutaman vuoden. Nimensä mukaisesti tämä on todellakin maailman helpoin leipä, sillä taikina valmistuu parissa minuutissa, taikinaa ei tarvitse vaivata ja aika hoitaa loput. Leivästä tulee ihanan kuohkeaa, rapeapintaista ja nättikin se on, kuin leipomossa leivottu! Nyt jos koskaan kannattaa kokeilla itse leivän leipomista, voin taata että tämä resepti toimii! :)

1 leipä

2 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
7 dl vehnäjauhoja
3½ dl reilusti kädenlämpöistä vettä (n. 42 astetta)

Sekoita kulhossa kuivat aineet ja sekoita nopeasti joukkoon lämmin vesi, älä vaivaa. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se tekeytymään huoneenlämpöön n. 12-18 tunniksi. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, taittele nopeasti palloksi (älä vaivaa!) ja jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi. Laita kannellinen uunipata (n. 3 litraa) kylmään uuniin ja kuumenna uunia 225 asteessa noin puolisen tuntia. Ota pata pois uunista, nakkaa taikinapallo vuokaan ja paista leipää 30 minuuttia kannella peitettynä. Ota kansi pois padan päältä ja paistaa leipää vielä 15 minuuttia. Tarjoile hieman lämpimänä.

Tämä on varmasti paras tekemäni leipä ikinä! Olen vuosien varrella leiponut paljon erilaisia leipiä ja sämpylöitä, mutta kuohkeudessa, ulkonäössä ja ehkä maussakaan ei olla tähän aiemmin päästy. Tämä resepti jää varmasti vakiokäyttöön keittiööni. Oikeastaan ainoa pelkoni leivän suhteen oli se, saanko siitä kaunista jauhopintaista aikaiseksi. Onneksi huoli oli turha, sillä ihan normaalilla toiminnalla leivästä tuli varsin salonkelpoinen, eikä tarvinnut pelätä sitäkään, että leipä jumahtaisi sementiksi pataan. Sihahdus vain kuului, kun nakkasin taikinapallon pataan. Vein puolet leivästä vanhemmilleni maistettavaksi ja samalla annoin ohjeen isälleni, kuulemma pitää päästä hänenkin kokeilemaan tätä. Ja totesipa isäni samaan hengenvetoon, että tästä selviää varmasti tumpelompikin leipuri - tosin isä on loistava keittiössä ja häneltä olen oppinut paljon keittiöhommista, kunnon ruskean kastikkeen tekemisen muun muassa. 

Taikinaa voi tuunata erilaisilla jauhoilla, jyvillä ja leseillä, yrteillä, siemenillä tai vaikkapa valkosipulilla. Ilmeisesti mitä pidempään taikinaa kohottaa, sitä maukkaampaa siitä tulee, mutta lukemani perusteella muutamankin tunnin kohotus riittää. Pääasia on, että taikinaa ei sekoiteta kuin nopeasti sekaisin ja taikinaa ei saa missään nimessä vaivata, vaikka jauhopeukaloa syyhyttäisikin. Itse käänsin taikinan "kulmat" keskelle ja muotoilin palloksi (tosin leivästä tuli pitkulainen, vähän ciabattan näköinen, kun laitoin sen pataan). Mie paistoin leipäni keraamisessa 3,3l vuoassa, mutta pienempikin riittää eikä se isommastakaan pahastu.  Myös savipata sopii paistamiseen, kunhan vuoan on ensin liottanut vedessä halkeamisen estämiseksi. Tosin leipää vuosia leiponeet ystäväni kertoivat senkin, että patakaan ei ole välttämättömyys, mutta toisaalta se on tämän reseptin juju. 

Leipä leikattuna
Pinnasta tuli myös nätti!

123 kommenttia:

  1. Todella hyvin onnistunut leipä ja miten herkullinenkin vielä! :) Mä aion testata ton gluteenittomana joku päivä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joko testasit?? Odottaisin kovasti kuulumisia!!!
      -Ja olisin kiinnostunut muistakin testatuista ja hyviksi todetuista yksinkertaisista gluteenittomien leipien resepteistä. ;)

      Poista
    2. testattu on hyvi onnistu leipä jotenki oli kumminki tyhjän makunen edellisiin leipiin verrattuna mitä on leiponu testasin samalla tota samaa ohjetta ruisjauhoilla mut fiasko ehkä taikinajuuri enemmän jauhoja ja paistoaikaa korjaa tllanteen pitää kokeilla

      Poista
    3. Nyt lähti kokeiluun Kymenlaaksossa. en kuitenkaan aio käyttää pelkkiä vehnäjauhoja!

      Poista
    4. Siis niiku että mitä? Menet ostamaan kaupasta levän liotat sen mössöksi laitat lisää hiivaa ja ties mitä ja paistat ? Eis olis silloin helpompaa syödä se ostettu leipä ihan siltään? Ei jatkoon!

      Poista
  2. Tätähän on kokeiltava!

    VastaaPoista
  3. Nam, minkä näköistä!
    Onnistuisikohan tämä kannettomassa astiassa, esimerkiksi jos peittäisi foliolla?
    Muuten joutuu jo sen padan hankkimaan, joskin listalla se on kauan ollutkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu aivan hyvin teräskattilassa kunhan siinä on kansi eikä osia jotka eivät kestä uunin lämpöä.

      Poista
  4. Täytyypä tehdä ensi kerralla leipää tällä tyylillä.

    VastaaPoista
  5. Voiko paistaa rautapadassa tai lasivuoassa? Mökillä ei ole kaikkia välineitä ja haluaisin kokeilla tämän. Näyttää herkulliselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paistoin Pyrex- lasivuoassa ja tuli hyvä. Näin hyvää vaaleaa leipää en ole koskaan aiemmin onnistunut tekemään. Suolaa ehkä hiukan liikaa taikinaan tulee, mutta muuten täydellinen. Suosittelen ehdottomasti!

      Poista
    2. Valurautapadassa tulee tosi rapea kuori!

      Poista
  6. Oon katellu vastaavien ohjeiden pyörimistä blogimaailmassa jo jonkin aikaa. Vihdoin pääsin itsekin kokeilemaan tällä nimenomaisella ohjeella ja taivaallista tuli! Lisäsin taikinaan runsaasti auringonkukansiemeniä. Liian vähälle käytölle jäänyt valurautapatakin sai taas uuden käyttötarkoituksen. Eipä olisi uskonut että leipomotasoista (niin ulkoisesti kuin maultaan) leipää voisi tehdä kotona.

    Paras leipäresepti koskaan!

    VastaaPoista
  7. Leipä onnistuu myös ihan tavallisessa metallikattilassa (jossa ei ole muovisia kahvoja, tms). Voisikin taas laittaa taikinan tulemaan...

    VastaaPoista
  8. Helppo, vaivaton ja hemmetin hyvän makuinen! Ihan huikeeta!

    VastaaPoista
  9. Itse kanssa pohdin, onnistuisiko tämä lasisessa uunivuuassa, jossa on kansi?

    VastaaPoista
  10. Onnistuu ihan missä tahansa uunivuoassa, jossa on kansi. Myös metallikattila jne toimii. Ilman vuokaakin voi paistaa ihan pellillä (jolloin nimi ei sitten enää ole pataleipä, vaan leipä tai peltileipä ;)). En ehkä itse kokeilisi mitään folioviritystä, mutta jos joku kokeilee, niin kertokaa ihmeessä miten käy :) Nyt oli ainakin Cittarissa ja Lidlissä jotain kannellisia vuokia/patoja tarjouksessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt Taginessa tätä leipää ja onnistuu siinäkin loistavasti. On vaan niin hyvää.

      Poista
  11. Kiitos ohjeesta! Helppo ja herkullinen! Linkitin ohjeesi omassa blogissani, vaikka se onkin käsityöblogi,leivän ilosanomaa pitää jakaa! Taidan mennä ostamaan pitkulaisen uunipadan, jonka näin tarjoushintaan Opan myymälässä. Sille vaikuttaisi tulevan käyttöä... Nyt tein Kokkipadassa, mutta olisi kiva tehdä pitkulaisia leipiä välillä.

    VastaaPoista
  12. Kiva kun tykkäsit ja kiitos linkityksrstä :)

    VastaaPoista
  13. Mä niin testaan tätä ensi viikolla! Ehkä jo viikonloppuna :)

    VastaaPoista
  14. Suosittelen, todella hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tein sämpyläjauhoihin ja tuunasin pähkinöillä :) hyvää oli,mut taikina melko tiivis.Paistoin savivuuassa jota olin liottanut.Leipä ei ollut kuohkeaa,johtunee sämpyläjauhoista.Seuraavaksi teen prikulleen ohjeen mukaan!!!Mut kiitos;helppoa kun heinänteko :)

      Poista
    2. Tästä lähtien syödään vain tätä leipää. :p :p:p

      Poista
  15. tuliko rautapadassa hyvä, jos joku koklas?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. minä tein ja aivan upea leipä tuli rautapadassakin!!

      Poista
    2. Rautapadassa onnistuu loistavasti ja pata antaa oman arominsa.

      Poista
  16. Tein lasisessa kannellisessa uunivuoassa. Pelkäsin kyllä, että se on vuokani viimeinen keikka, mutta hyvin meni. Sitäkin arvelin, että miten se lähtee pohjasta irti ilman rasvaa. Ei ongelmia.

    VastaaPoista
  17. Eli pata uuniin kuumenemaan ja sen jälkeen EI uunia tarvita??? Valurautapata kestää kaiketi halkeamatta??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kans käsitin, että pata kuumennetaan uunissa, otetaan pois uunista, ja sitten heitetään taikina pataan, jossa se paistuu sen jälkeen itsestään. Ihmettelin sitä kohtaa, kun kansi otetaan pois, ja aina vaan paistuu :D

      Poista
  18. Tarvitaan uunia, ensin kylmään uuniin pata ja lämmöt 225, pata tyhjänä uunissa väh 30 min. Sitten taikina pataan, pata uuniinjoka edelleen 225 asteessa ja paistetaan kansi päällä puoli tuntia. Sitten kansi pois, uuni edelleen 225c, paisto 15min. Kaikkien patojen pitäisi kestää ihan hajoamatta.

    VastaaPoista
  19. Voi kiiiitos ohjeesta! Tein just korkeareunuksisessa vuoassa folioviritelmällä ja tuli toosi hyvä. Aivan samannäköinen pintakin kun ylhäällä kuvassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää. Aion tehdä vanhassa teräskattilassa jossa ei ole enää kantta. Ja uunifoliota päälle.

      Poista
  20. Hieno juttu,mukava kuulla että onnistui :) Tämä on kyllä todella toimiva ohje! Miekin varmaan taas viikonloppuna teen.

    VastaaPoista
  21. Oijjoijjoi, miten älyttömän hyvä leipä!
    Suuret kiitokset ohjeesta!
    Tätä aletaan paistaa meillä (Kajaanissa) viikoittain =)

    VastaaPoista
  22. Mukavaa, että teilläkin on tykätty! :)

    VastaaPoista
  23. Paistoin äsken leivän ja aivan uskomattoman ihanaa!!! :) Käytin normaalien vehnäjauhojen sijasta rouheista leipäjauhoja

    VastaaPoista
  24. kiitos ohjeesta - on tehty pari kertaa ja nyt viimeinen kerta sekoitettiin vehnäjauhoja,ohrajauhoja ja ruisjauhoja. Ehkä himpun tiiviimpi kuin eka leipä jonka tein hiivaleipäjauhosta mutta kaiken kaikkiaan tosi maukasta. Suolaa meillä vähennettiin puoleentoista tl...se riittää meille hyvin.

    VastaaPoista
  25. Oon tehnyt leipää gluteiinittomista jauhoista ja noin reilu ½ tl psylliumia sitkoa antamaan. Tulee erittäin hyvää

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teitkö ihan "samalla reseptillä" gluteenittomasta jauhosta vai tarviiko leipoa jotenkin eri tavalla? Ja mitä gluteenitonta jauhoa käytit? Kokeilin meinaan itse gluteenittomana seuraten muuten reseptiä ja vaikka sain leivästä ihan syötävää jotenkin jäi epäilys että minun olisi pitänyt tehdä jotain toisin :)

      Poista
  26. Kolme yritystä,tällä kertaa märkä ja taikinainen sisältä ja kiinni padassa...toista tuntia uunissa ja kuumaan pataan laitettu....maku on ok..seuraavan kerran laitan pellille leivinpaperin päälle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Padan sisäpinnan voi "leivittää" vehnäjauhoilla niin ei tartu.

      Poista
  27. NAM! 4dl grahamjauhoa, 3dl vehnäjauhoa, 1,5tl suolaa suhteella tein ja melkein vois syyä samantein koko leivän ;) IHANAN rapsakka kuori! Kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  28. 14.1.2014 kirjoittaneelle Anonyymille jonka leipä on kolmannellakin kerralla jäänyt märäksi ja taikinaiseksi sisältä + pataan kiinni. Jos leipä on tehty joka vaiheessa ohjeen mukaisesti, veikkaisin että uunisi vetelee viimeisiään eikä se lämmitä itseään niin kuumaksi kuin väittää - onko samanlaisia ongelmia muiden leivonnaisten kanssa, paistoajat paljon pidempiä kuin reseptissä/meinaa jäädä raa'aksi?

    Ite paistelin leipästä tänään. Ihan liian herkullinen leipä tämä!

    VastaaPoista
  29. Onko kukaan kokeillut tavallisella hiivalla ja miten?

    VastaaPoista
  30. Käykö tähän myös Römertopf savipata??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuolla oli aikaisemmin kirjoitettu että savipatakäy, kunhan liottaa sen ensin. Kiitos gluteiinittomasta ohjeesta :)

      Poista
  31. Oon pakosta kokeillut leivän tekoa myös ilman hiivaa ja hyvin onnistui :) Tuohon gluteenittomaan ohjeeseen vielä, niin psylliumin oikean määrän löytää kokeilemalla. Jos laittaa "liikaa" tulee leivästä tiiviimpi. Tein ensiksi purkin mukaisella annostuksella ja taikinasta tuli sellaista jönkkiä että.... Itsellä tuo ½ tl toimi hyvin. Leivästä tuli ihanan pehmoista ja leivän saajakin tykkäsi kovasti. Tehdessäni gluteiinittomia leipiä, laitan mukaan yleensä vähän tattarijauhoja antamaan rakennetta. Kokeile lisätä vielä porkkanaraastetta joukkoon, niin nami nami.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruokavammainen kiittää ohjeesta! Kokeilen kanssa koska kaipuu on suuuuuri Hyvään leipään :)

      Poista
  32. Kokeilin =) Vähensin suolaa ja maustoin oreganolla sekä valkosipulilla. Ihan maailman parasta leipää, meni kuin kuumille kiville!

    VastaaPoista
  33. Olen tehnyt tätä leipää pari kertaa aiemminkin ja aina tullut hyvää. Mutta jäin nyt miettimään, että pitääkö taikinaa kohottaa leivinliinan alla yht. n. tunti, vai puolituntia? Eli laitetaanko taikina kohoamaan ja uuni päälle yhtä aikaa, vai ensin kohotetaan puoli tuntia, laitetaan uuni päälle ja kohotetaan vielä toiset puoli tuntia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie laitoin kyllä sammaan aikaan kohoamaan ku pistin padan uuniin eli kohotin puoli tuntia ja leivästä tuli suurenmoista! :)

      Poista
  34. Leipää kohotetaan yht. tunti liinan alla, puolituntia kohotusajasta kylmä kuppi uuniin lämpenemään. Olen jo tehnyt monta vuotta takaperin leipää ja nyt leipä uunissa.

    VastaaPoista
  35. Tuoretta hiivaa voi käyttää, sitä laitetaan n 1/8 pakettia eli melkoisen vähän :) Itsekin kokeilen eri jauhoilla ja välillä maustan yrteillä tms. Monikäyttöinen ja helppo ohje kieltämättä.

    VastaaPoista
  36. Peitä kulho tuorekelmulla ja jätä se tekeytymään huoneenlämpöön n. 12-18 tunniksi. Oikeastiko noin monta tuntia huoneenlämmössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Oikeastiko noin monta tuntia huoneenlämmössä?"

      Tää on keskieruooppalainen tapa tehdä leipää, ns juuritaikina.
      Sillä tulee leipään aivan uskomattoman hyvä aromi. Kun leipä on peitetty joko liinalla, kelmulla tai vaikka toisella kulholla niin ei tarvii kantaa huolta bakteereista. Siitähän moni suomalainen turhaan murehtii.
      Uunin lämpö pitää kyllä huolen että ilkimykset kuolevat.

      Poista
  37. 2 kertaa jo ohjeellasi tehnyt ja niin hyvää ♥

    VastaaPoista
  38. Kyllä, niin kauan huoneenlämmössä. Viime viikolla tein leipää juurella, jota pidin 24h huoneenlämmössä. Sen ohje blogin uusin resepti. Ihan normaali juttu, anna mennä vaan!

    VastaaPoista
  39. Tulipa hyvää leipää ohjeellasi! Mitäs luulet voisiko suolan määrää hieman vähentää, onnistuisiko leipä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Suolanmäärää voi vähentää hyvinkin omaan makuun sopivaksi. Mikäli haluaa, osan suolasta voi korvata vaikkapa makua tuovilla yrteillä :)

      Poista
  40. Hyvä ohje ja tulokset ovat olleet suosittuja, mutta tällä leipurilla on yksi ongelma: miten saadaan neste sekoitettua tasaisesti jauhoihin. Kulhon pohjalle (ja sitä myöten leivän kylkeen) tuppaa jäämään kerros könttäytynyttä jauhoa.

    VastaaPoista
  41. Näyttääpä ihanalta ja on varmasti hyvää. Bongasin ohjeen jostakin lehdestä ja talletin.En ole kuitenkaan vielä kokeillut, en ole tänä vuonna syönyt lainkaan leipää, ja pelkään,että tämän tehtyäni retkahdan, niin herkulliselta se näyttää. Käyköhän paistamiseen perinteinen valurautapata?

    VastaaPoista
  42. Herrajösses kun tuli hyvä leipä ! :)

    VastaaPoista
  43. Kiitos ihanasta ohjeesta! Tein leivän ja paistoin kokkivuoassa. Hyvin onnistui vaikka sooloilin jauhoissa ja laitoin sämpyläjauhoja,perunamuussia ja kaurahiutaleita. Leipä ei tullut niin kuohkean näköistä kuin kuvassasi mutta ihan hyvää kyllä maultaan. Seuraavan kerran kokeilen ihan vaan vehnäjauholeipää.

    VastaaPoista
  44. komeasti jysähti kiinni savipadan pohjaan... ja kyllä, oli jauhoja.... mausta en vielä osaa sanoa... :-(

    VastaaPoista
  45. Kiitos ohjeesta! Leipä on maukasta ja perhe kiittää kun ei niin leipuri-äitikin saa näin hyvää aikaiseksi :)
    Ohjetta on tullut käytettyä jo muutamia kertoja ja aina on toiminut oikein hyvin. Olen yleensä jättänyt taikinan tekeytymään n. 12 tunniksi ja kohottanut leipää palloksi muotoilun jälkeen vain sen puoli tuntia, minkä kattila (jossa leivän paistan) on uunissa. On riittänyt ihan hyvin.
    Sen huomasin, että kelmu pitää virittää taikinan päälle tiiviiksi, kerran se oli jäänyt vähän falskaamaan ja tuolloin leivässä maistui hiiva...eli taikina ehkä pääsi hiukan "käymään".
    Nyt pitäisi alkaa kokeilla tuunauksia, mitä kaikkea taikinaan voi sekoittaa ja miten leipä reagoi. Itseäni kismittää tässä reseptissä vain se, että yhteen leipään menee niin valtavasti energiaa ja aikaa = uuni päällä ja kohotus+paisto = 1h 15 min. Malttamaton haluaisi nopeampaa tai tehokkaampaa eli onko joku kokeillut paistaa esim. kahta leipää yhtä aikaa tai jos tekee tämän pellillä, toimiiko taikinamäärän tuplaus?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä paistan kaksi leipää siten, että kun eka on uunissa, toinen kohoaa pöydällä. Nostan sitten valmiin leivän padasta ja nakkaan seuraavan uuniin. Jää ainakin se padan lämmitys- vaihe pois toisen leivän kohdalla :-)

      Poista
    2. Olen työntänyt samalla kertaa uuniin kaksi pataa, onnistuu siis yhdellä lämmityksellä :)

      Poista
  46. Hienoa, että tätä jaetaan! Rakas resepti. Paistolämpötila on mun mielestä kylläkin liian pieni. Alkuperäisohjeessa (http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU) reseptin kehittäjä Jim Lahey sanoo, että patojen on oltava 'bleazing hot', eli 500-515 fahrenheittia = n. 265 celsiusta. Eli kuumemmaksi vaan ja pinta saa olla ihan tummanruskea ja jauhotkin harmaaksi palaneita, ei maistu yhtään liian palaneelta vaan maku vaan paranee! :)

    VastaaPoista
  47. Ihana ohje, mutta mulla leipä käy. Oon kaks kertaa tehny ja molemmilla kerroilla tuli vahva hiivan haju ja leipä oli melko raskas sisältäkin, vaikka laitoin lasikulhoon, jossa kelmun pitäisi pysyä hyvin liimautuneena. Muutenkin tein tarkalleen ohjeen mukaan, missäköhän meni silti pieleen? :( olisi ihana tehdä näin helppoa leipää ja maku oli todella hyvä niissä palasissa, jotka eivät maistuneet niin hiivalta.

    VastaaPoista
  48. Täällä myös tänään paistettu kyseinen leipä, ja taikina myös kävi, eikä ole niin hyvää kuin oletin, liekö ollut liian kauan huoneenlämmössä kohoamassa..? vuokana toimi hyvin tupperwaren ultrapro

    VastaaPoista
  49. Kokeilin tänään, ja hyvää tuli! Tosin en onnistunut muotoilemaan löysää taikinaa, niinpä lopulta kaavin sen kattilaan jossa leivän paistoin. Onnistui hyvin silti. Jatkossa aionkin kaapia taikinan suoraan kulhosta, vähän jauhotettuna jotta oikea vaikutelma. Ja lisäsin myös loppuvaiheessa lämmön 250 asteeseen, jotta leipä sai kunnolla väriä ja lisäsin myös hiukan paistoaikaa, noin 5 minuuttia. Todella kuohkea, rapeakuorinen ja maukas leipä, eikä jäänyt näillä neuvoilla raa'aksi sisältä.

    VastaaPoista
  50. Huippuhyvä!!!

    VastaaPoista
  51. Ei kyl mee jakeluun miten noin löysäks jääneestä taikinasta saa viel pallon jotenkin

    VastaaPoista
  52. päällepäin näytti valmis leipä hyvälle mutta kuori oli liiankin kova ja sisus jäi raaaksi

    VastaaPoista
  53. Ihana blogi sinulla <3 Tämän leivän laitan muuten tekeytymään heti huomenna, niin pitkään on pitänyt tehdä :)

    VastaaPoista
  54. Aivan mahtava ohje, kiitos tästä! Aion kyllä kokeilla loppuviikosta pataleipää, senverran mielenkiintoinen ohje on :)

    VastaaPoista
  55. Tosi hyvää tuo pataleipä <3

    VastaaPoista
  56. Tein eilen kaksi näitä ja muuten oli aivan taivaallista, rakenne ihana ja tosi hyvää, mutta suolaa oli aivan liikaa- itse tykkään suolaisesta ruuasta ja maistan heti jos esim.puurossa ei ole suolaa (tulee vetinen maku) mutta tässä sitä oli todella liikaa. Vein toisen naapuriin ja siellä isäntä sanoi ihan samaa, vaikka lisää lähes kaikkiin ruokaan suolaa.... tätä teen uudestaan ja ens kerralla laitan oliiveja joukkoon. NAM!

    VastaaPoista
  57. Vähän skeptinen olin, tein hiiväleipäjauhoista ja tuli aivan mahtavaa, paistoin pyrexvuoassa

    VastaaPoista
  58. Tein ensimmäistä kertaa tällä ohjeella leipää ja otin juuri leivän uunista, mutta leipä on jäänyt kiinni pataan. Odottelen tässä että se jäähtyy jotta saisin sen pois. Missä meni vikaan. Käytin hiivaleipäjauhoja ja keraamista pataa. Taikina oli kyllä mielestäni todella löysää vaikka laitoin ohjeen mukaan määrät.. ei siitä mitään palloa saanut muotoiltua. Olisiko tässä vika, että liian löysä taikina? Olen kyllä tehnyt toisilla ohjeilla vaivaamatonta leipää ja niissä on ollut myös tosi löysä taikina.

    VastaaPoista
  59. Seuraavaksi se isän ruskeakastike ohje ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On täällä blogissa ainakin läskisoossin ohje, jossa on se perinteinen ruskea soossi :) samalla lailla se valmistuu jauhelihallekin. Tässä linkki: http://cebicinkeittio.blogspot.fi/2014/01/laskisoossi-eli-sianlihakastike.html?m=1

      Poista
  60. kova ois halu kokeilla tata ohjetta. asun englannissa ja omistan kaasuhellan joten tuo lampotila tuottaa hankaluuksia ku merkit on 1-9 enka osaa niita celsiuksiks muuttaa. osaisko joku auttaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, valitettavasti en tiedä kaasuista mitään :( onks mitään reseptiä, esim makaroonilaatikko tms, josta vois ottaa mallia paistolämpöön? Siis kaasu vs celsius?

      Poista
    2. Hei, hanki erillinen uuninlämpömittari. Eiköhän sillä saa lämmöt kohdalleen. Kyseessä ihan analoginen systeemi mikä laitetaan uuniin.

      Poista
  61. Tein hiivaleipäjauhoista löysän taikinan (nostatin 14 h), mutta juuttui ikävästi keraamisen (lasitettu pinta) padan pohjaan. Maku oli kyllä hyvä, mutta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auttaisiko jauhojen lisääminen pohjalle? Mulla on Kermansaven keraaminen pata ja Hackmannin valurautainen, ei ole tarrannut kumpaankaan kiinni vielä. Jauhoja on taikinapallon pohjassa vähän ollut.

      Poista
  62. Kumpi parempi, uuni tasalämmöllä vai kiertoilmalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei ole kiertoilmaa uunissa, niin ihan tasalämmöllä olen paistanut :)

      Poista
  63. Pidän itseäni hakana keittiössä, kun vaikeammatkin tekeleet onnistuvat yleensä ongelmitta, mutta tämä vaan ei onnistunut :( Reseptiä noudatin pilkulleen ja taikina oli yön yli (n.14 tuntia) muovin alla kohoamassa. Vaan eipä se kohonnut. Oli kyllä muuttunut pehmeäksi ja sileäksi yön aikana, mutta ei suoranaisesti kohonnut. Arvelin jo siinä kohdassa että pieleen menee, mutta heitin silti uuniin (kivipadassa) ja paistoin ohjeen mukaan.

    Kuori oli hyvä ja rapea, mutta muuten leipä oli sitten täys katastrofi. Vaikka leipään oli muodostunut joitakin isojakin kuplia sisälle, pääasiassa se oli yhtä tiivistä kuin raaka taikina. Eli roskiin meni. Nyt uusi yritys tuorehiivalla, jostain syystä luotan siihen enemmän...

    VastaaPoista
  64. Muistitko lämmittää veden +42asteiseksi? Kuivahiiva tarvitsee lämpimän veden.

    VastaaPoista
  65. Ihan hyvää tuli. Seuraavan kerran hiukan pidempi nostatus liinan alla ja pidempi paistoaika kannen alla, nyt jäi pohjasta ihan hiukan raa'an näköiseksi. Kiitos ohjeesta.
    Nyt on parasta aikaa "omintakeinen" pilaf kypsymässä pannulla kannen alla :)

    VastaaPoista
  66. Vaikka niin luullaan, ei kuivahiiva tarvitse lämmintä vettä. Kylmää vettä käyttämällä taikinan nouseminen kestää vaan kauemmin. Itse käytän aina kylmää vettä ja hyvin nousseita leipiä olen onnistunut tekemään, Tätä ohjetta täytyy kyllä kokeilla!

    VastaaPoista
  67. Kiitos hyvästä reseptistä! Kokeilin ja onnistuin.

    VastaaPoista
  68. Sämpyläjauhoihin tehtynä kohotus12 tuntia Orthex kulhossa ja Alepan muovikassilla peitettynä, kun ei kelmua löytynyt. Mikä ero peittäessä pyyheliinalla tai kelmulla?

    Uuni (kiertoilma) 225 astetta. Pata n. 20 cm halkaisijalla.

    Taikinasta 2 leipää, pieni ja yksi isompi paksumpi.

    Paistoaika ohjeiden mukaan.

    Nyt tuli tehtyä elämäni parhaiten onnistuneet leivät. Leivät kuin suoraan Fazerin Artesaani tiskiltä niin komealta ne näyttävät.

    Kiitos hyvästä ohjeesta. Vihdoinkin onnistuin tekemään leivästä sellaisen mitä olen aina halunnut sen olevan.

    VastaaPoista
  69. Hyvä resepti mutta ei todellakaan "maailman helpoin". Tässä reseptissä on paljon turhia välivaiheita ja välineitä:
    Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, taittele nopeasti palloksi - Turha välivaihe
    Jätä leivinliinan alle kohoamaan vielä reiluksi puoleksi tunniksi - Turha välivaihe
    Kannellinen uunipata - Tarpeeton väline

    Laiskana poikamiehenä olen kokannut tätä seuraavasti: Yön yli noussut taikina on nakattu aamulla yhtenä könttinä suoraan uunipellillä olevalle leivinpaperille ja uuniin. Suihkun ja muiden aamutoimien jälkeen n. 35-40 min kuluttua herkullinen tuore leipä onkin jo valmista. Ei tätäkään arkiaamuisin kerkiä kokata, varsinkin kun leivän pitää vielä antaa vähän jäähtyä, mutta viikonloppuisin kun ei ole kiire mihinkään tämä on hyvä aamiainen :-)

    VastaaPoista
  70. Itse kokeilin tätä kerran ja jäin kirjaimellisesti koukkuun :) Enää eimeidän perheessä osteta kaupasta leipää vaan teen aina tätä niin paljon, että riittää. Aivan ihanaa <3

    VastaaPoista
  71. Ensimmäistä palaa tässä syödään. En ole aiemmin pataleipää kokeillut, ja leipä onnistui todella hyvin. Korvasin desin jauhoista Alkupuuro-seoksella jossa on mukana siemeniä. Ainut miinus on suolan määrä. Leipä on turhan suolainen minun makuuni, vaikken mitään vähäsuolaista ruokavaliota noudatakaan. Ensi kerralla puolitan suolan määrän.

    VastaaPoista
  72. kunpa itse en nyt pilaa koko leivän alkua, koska en olekaan vielä ennättänyt leipomaan, miten oli tarkoitus, että aamupäivällä rupean kokkailemaan.. mutta joulusiivous aloitettu XD. Unohdin koko taikinan kuppiin. Ja pääsen jatkamaan vasta illemmalla.. tullut hieman kohotettua.. pirskatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koko leipä meni, vaikka ei ihan niin hyvin onnistunutkaan.

      Poista
  73. tää on mulla nykyään ihan melkein joka viikonloppuinen hommeli. perjantai-illalla taikina oottelemaan aamua ja sitten aamulla kun ollaan heräilty tytön kanssa niin aamupalaksi ite tehtyy maailman parasta leipää. tää ei voi mennä pieleen koskaan. kaveritki on ollu ihan pähkinöinä kun ovat maistamaan päässeet :)

    VastaaPoista
  74. Valurautapadassani on sisäpuolella emalointi ja padan käyttöohjeessa sanotaan, että pataa ei saa kuumentaa tyhjänä. Onko teillä kokemuksia emaloidun padan käytöstä?

    VastaaPoista
  75. Tein taikinan ohjeen mukaan just eikä melkein, mutta taikina jäi liian pehmeäksi(siirtäminen pataan olisi päättynyt katastrofiin), joten vanha kairan kulkija siirtyi varasuunnitelmaan 2 joustavasti, eli paistoin taikinan uunipellillä leivinpaperin päällä matalana, laakeana limppuna (keskeltä paksuus 5 sm ja reunoilta hivenen ohuempi), 35 min (30 min olisi riittänyt ilmeisesti hyvin).
    Vaan lopputulos se on mikä ratkaisee:
    Maku oli mainio, pinta ja pohja mukavan rapsakoita ja sisus kypsä. Kokkipata jää edelleen pataruuille ja toinen uunipelti (rokulissa ollut) sai ylennyksen leipäpelliksi ja rokulissa olo loppui kertaheitolla.
    Kaikenkaikkiaan onnistunut kokeilu ja kun jätin padan pois, niin homma muuttui entistäkin helpommaksi, suosittelen muillekin ainakin kokeilua.

    VastaaPoista
  76. Suunnittelin jatkoakin, eli leipä halki ja poronkäristystä levitellen runsaasti väliin niin syöjällä valuu hiki otsalta ja rasva parrasta.. Kinkun loppukin menee samalla lailla ja jos haluaa vivahteita Kreikasta, niin vihanneksia silppuna muun täytteen lisäksi niin jovain kelepaa pureskella vaikkapa retkieväänä telkun luonto ohjelmia katsellessa.

    VastaaPoista
  77. Maailman helpoin leipä on kyllä se kaupasta ostettu ja joka on myös paistettu siellä hetki ennen ostoa, jäähtyy sopivasti kotimatkalla.

    VastaaPoista
  78. Tulipahan kokeiltua ekaa kertaa... Monessa pataleivän ohjeessa näkyy olevan tuo sama suolamäärä 2 tl, eli noin 10 g. Kun valmis leipä painoi 650 g, niin suolapitoisuudeksi tulee noin 1,5 %. Tällä ohjeella leipä maistui meidän suuhun aivan liian suolaiselta, kuten joku muukin oli samaa kommentoinut. Muuten rakenne oli aika muikea erittäin rapeine kuorineen. Ihan OT:na, kaupan leivissähän pitää tuote merkitä voimakassuolaiseksi, jos pitoisuus ylittää 1,2 %. Pitää seuraavalla kerralla vähentää tuota suolan määrää. Pitää kokeilla laittaa 1,5 tl, eli noin 7,5 g niin silloin suolapitoisuus jää hieman alle 1,2 %.

    VastaaPoista
  79. Nyt tein toisen kerran... kuten arvelin, 1,5 tl suolaa olikin meille se sopiva määrä :)

    VastaaPoista
  80. Leipä uunissa, jännittää mitä kannen alta paljastuu...

    VastaaPoista
  81. mä oon jo monen monituiset kerrat tehny tällä nimenomaisella ohjeella ja en voi sanoa muuta kuin, että rakastan.
    Todellakin maailman helpoin leipä ja niin on kuin olis kaupasta ostanut <3

    VastaaPoista
  82. Jeee jee kerrankin leipä joka näyttää ja maistuu hyvältä :) puhumattakaan miten helppoa, mulla oli taikina melkein 20h kohoamassa ja ihan mahtavaa tuli :) teen kyllä uudestaan, uudestaan ja uudestaan :) kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  83. Onko tuorekelmun oltava tiiviisti niin, ettei ilma vaihdu astiassa ja mikäli laittaa liinan, lyhentyykö kohotusaika?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mie olen tehnyt niin, että kelmu on melko tiiviisti päällä. Jää neste taikinaan, eikä haihdu pois turhaan. Eikä pääse mahdolliset banaanikärpäsetkään hiivantuoksun perässä taikinalle. Kohotusajaksi riittää lyhyempikin ja tuskin leivinliina pahaa tekee. Tuo kelmu ja piiiitkä kohotus vaan tekee leipään makua ja rakennetta, kun taikina muhii rauhassa. Kokeile ja tee siten, kun omaan tyyliisi sopii 😊

      Poista
    2. Ja kun kelmu ei falskaa, hiiva ei pääse käymään liikaa. Muuten voi maistua taikina käyneelle (hiivaiselle, viinaiselle). Eli liinan alla taikina pääsee käymään nopeammin, jolloin taas itse juuri ei saa rauhassa makuuntua. Käytän itse tässä kelmutusta ja tavalliset pikaleivät liinalla.

      Poista
    3. Tässä on ollut vuosikymmenien väli leipomisessa. Olen hämmästellyt miksi taikinat peitetään kelmulla eikä liinalla. Nyt ymmärrän.

      Poista
  84. Hei. Oli pakko tulla kiittelemään tästä ohjeesta. Aina oon onnistunut ja meillä 2 hlö:n taloudessa tätä tuloo tehtyä ainakin pari kertaa viikossa :) kaupasta ei oo enään aikoohin leipää ostettu. Aivan parasta leipää ikinä :)

    VastaaPoista
  85. Tosi kätevä leipä ohje, aina onnistuu!

    VastaaPoista
  86. Sielläpä se taikina muhii aamuun... vaikka vaan sen 6h kerkiää kohota kun näin yöllä huomaa notta aamuksi ei ookkaan sitä leipää :-) joutui vaan miestä varottaan etukäteen ettei aamulla töistä tullessaan koske kulhoon ;-)

    VastaaPoista
  87. Bongasin tömän ohjeen joskus pari vuotta sitten. Kokeilin ja ihastuin leipään heti. Siitä lähtien olen tehnyt siemenillä, leseillä, hiutaleilla sunmuilla muunnellen tämäntyyppistä leipää helposti yli 100 kertaa. Leipää en kaupasta nykyään juuri osta. Kiitos!

    VastaaPoista