10.9.2013

Herkkutattirisotto

Aromaattinen ja pehmeä herkkutattirisotto
Risotto on hyvää, mutta sitä on tullut tehtyä äärimmäisen harvoin itse. Itseasiassa en ole tainnut julkaista blogiurallani vielä yhtään risottoreseptiä, joten nyt on sen aika! Kauhanvarressa pitää seisoa koko kokkaustuokion ajan, mutta ahkera hämmentäminen palkitaan herkullisella lopputuloksella. Risoton kokkaamiseen minut innosti reseptikisa, jossa kumppanina on Pernod Ricard Finlandin maahantuoma australialainen Jacob's Creekin Earth.Vine.Grape Organic Chardonnay -luomuvalkoviini. Viiniä lurauttelin herkkutattirisottoon ja tilkkasen lasiinkin, vaikka yleensä en nautikaan puna- tai valkoviinejä migreenivaaran takia. Tässä viinissä on kuitenkin vähän sulfiitteja ja kun annoskoko on puoli lasia, ei päätäkään rupea särkemään. Viinitietämykseni on lähellä nollaa, mutta suuhuni maistui kivalta raikas ja jäähdytetty viini, jota luonnehdittiin hedelmäiseksi sisältäen sitruksen, persikan ja aprikoosin sävyjä olematta kuitenkaan mikään liian kevyt kukkaketo. Mielestäni herkkutattirisoton ja valkoviinin maut sopivat hyvin yhteen ja lopputulos oli varsin onnistunut, kannattaa kyllä kokeilla! :)

4 annosta

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
nokare voita
3 dl risottoriisiä
2 dl hyvää valkoviiinä 
1 annos vahvaa espressoa
120 g herkkutatteja esikäsiteltynä
n. 1 l kasvislientä
100 g parmesaania raastettuna
suolaa
mustapippuria
kunnon nokare voita

koristeluun
muutama oksa timjamia
parmesaanilastuja
oliiviöljyä

Mikäli käytät tuoreita sieniä, hienonna ne pieniksi kuutioiksi ja paista kuumalla pannulla nesteet pois. Laita sivuun odottamaan. Pakastetut esikäsitellyt sienet käytetään myöhemmin ruokaan sulatettuna. Kiehauta kasvisliemi. Hienonna sipuli hienoksi silpuksi ja hienonna myös valkosipuli. Kuumenna kasarissa kunnon nokare voita ja kuullota sipuli miedolla lämmöllä läpikuultavaksi, lisää loppuvaiheessa myös valkosipuli pannuun. Lisää joukkoon risottoriisi ja kuullota välillä sekoitellen, kunnes riisi on muuttunut kiiltäväksi. Lisää pannulle valkoviini ja sekoittele, kunnes viini on imeytynyt kokonaan riisiin. Lisää joukkoon keitetty espresso (pari-kolme ruokalusikallista, eli yksi pieni annos) ja sienet, imeytä taas neste riisin joukkoon ennenkuin lisäät uuden kauhallisen kiehuvaa kasvislientä. Lientä menee suunnilleen litra, risoton kuuluu olla valuvaa ja samettisen pehmeää. Kun riisi on al dente, lisää joukkoon raastettu parmesaani, kunnon nokare voita ja timjami. Sekoita huolella ja tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Mikäli juusto ja voi tukevoittaa risottoa liikaa, lisää tilkkanen lientä. Koristele annos timjamilla, parmesaanilastuilla ja muutamalla pisaralla oliiviöljyä, tarjoile annos välittömästi.

Olipas hyvää! Viini on risoton sielu tuoden hapokkuutta ja makua, parmesaani ja voi tuovat kermaisuutta ja herkkutatin makua korostaa upeasti pieni tujaus espressoa. Espresso on tämän reseptin pikkujippo, josta kerkesinkin jo hehkuttaa lauantaina kokkaussession päätteeksi Facebookissa annoskuvan julkaistuani. Tervetuloa siis tykkäämään Cebicin keittiöstä Facebookissa, siellä kuulet blogia nopeammin keittiöelämästäni! Sienet ovat nyt sesonkiruokaa parhaimmillaan, joten vielä kannattaa kipaista metsään tai torille luonnonantimia hamstraamaan. Itse sain sienet vanhemmiltani, samoin kuin muutaman kilon tyrnimarjoja ja muita marjoja. Nyt pääsen olemaan hetken osittaisesti omavarainen, kun saa säilöä herkkua pakastimeen talven varalle. Sienireseptejä on siis lisää luvassa. Ja viiniäkin pitää vielä käyttää ruoanlaittoon, sillä kolmelitraisesta viinitonkasta on käytetty vasta muutama desi. Mihin sinä käytät viinejä ruoanlaitossa? Nyt vinkit jakoon! :)

Valkoviinillä aateloitu pehmeä risotto

3 kommenttia:

  1. Kahvia risotossa, mielenkiintoista!

    VastaaPoista
  2. Nyt kyllä yllätit, en olisi osannut odottaa että reseptistä löytyy myös kahvia :)

    VastaaPoista
  3. Jep, sain vinkin ystävältäni ja se toimi enemmän kuin hyvin! Ei miullekaan olis ihan äkkiseltään tullut mieleen. Kuulemma kahvi tukee sienten hienovaraisimpia aromeita hyvin, eikä kaffetta saa liikaa lirutella mukaan :) Kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista