18.8.2013

Jauhelihapihvit kermakastikkeessa ja dijon-muussi

Herkullisia jauhelihapihvejä lisukkeineen
Jauhelihaa löytyy suunnilleen aina jääkaapista tai vähintäänkin pakastimesta. Joskus ideat jauhelihan käytöstä loppuvat kuitenkin kesken, eikä aina huvita syödä makaroonilaatikkoa, lihapullia tai jauhelihakastiketta. Viime aikoina jauhelihasta on tullut tehtyä pihvejä ja pihvit on sujautettu paistamisen jälkeen hampurilaisen sisään, mausteenaan vain pippuri ja suola. Nyt tein kuitenkin ehkä toista kertaa elämässäni ruoaksi jauhelihapihvejä internetin innoittamana ja voi kuinka hyviä ne olivatkaan! Loput pihveistä tuli nautiskeltua kylmänä viipaleiksi leikattuna hyvän leivän päällä, päälle pieni sipaisu lemppariani hunajaista dijonia. Miksihän jauhelihapihvit eivät ole kuuluneet  miun kokkauksiin tätä aiemmin - enkä ole koskaan kokannut broilerinjauhelihasta? Mikäs on sinun lempiruokasi jauhelihasta tai tuleeko mieleesi joku (jauheliha)ruoka, josta haluaisit minun kokkailevan oman versioni? :)

2-3 annosta

pihvit
250 g naudan paistijauhelihaa
1 pieni sipuli
suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
½ dl korppujauhetta
loraus kermaa/maitoa/vettä/kermaviiliä
1/3 punttia persiljaa
voita paistamiseen

kastike
pannun huuhdevesi
2 dl kermaa
2 rkl ruskeakastikejauhetta (Maustepörssi)
suolaa
mustapippuria

sinappinen perunamuussi
muutama peruna
maitoa
suolaa
nokare voita
1 rkl kokojyvä-dijonia

Ota jauheliha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kokkailua. Hienonna sipuli hyvin pieneksi silpuksi, samoin persilja. Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet sekä hienonnettu sipuli ja yrtti. Lisää vähän korppujauhoja ja kananmuna, lisää tarvittaessa nestettä. Taikinan pitää olla kiinteää, mutta pehmeää. Anna makuuntua hetki ennen paistamista ja muotoile pihveistä kuusi pihviä. Sulata paistinpannulla kunnon nokare voita ja paista pihvit molemmin puolin kypsäksi. Voit valella pihvejä voilla paiston aikana. Siirrä pihvit folion alle hautumaan. Lorauta pannuun suunnilleen reilu desilitra vettä (varo roiskeita) ja rapsuttele pannuun mahdollisesti tarttuneet paistorippeet mukaan. Sekoita joukkoon kerma ja kastikejauhe (pärjäät ilmankin). Anna kiehua kasaan hetki, tarkista maku ja lisää tarvittaessa esim. suolaa tai pippuria. Lisää pannulle paistetut pihvit ja anna niiden kuumentua. Viimeistele perunamuussi voilla ja sinapilla. Asettele lautasille ja nautiskele. 

Herkullista! Jauhelihapihveistä tuli tosi maukkaita, mausteita saa laittaa ihan reippaalla kädellä ja tuoreyrtti nyt toimii missä vaan. Veikkaan, ettää koulun mauttomat jauhelihapihvit ja mielikuva kaupan valmispihveistä ovat aiheuttaneet sen, että pihvejä ei tässä talossa ole nähty kuin hampurilaisessa. Kastikkeeseen laitoin myös muutossa löytyneen purkinjämän ruskeakastikejauhetta, joka onkin ihan näppärä tuote silloin, kun ei huvita rueta tekemään aitoa ruskeakastiketta jauhoista ruskistamalla. Mutta pelkällä kermallakin pärjää oikein mainiosti. Sinappia hujahti muussiin vähän jopa liian paljon (useampi ruokalusikallinen, resepti järkeistetty), mutta onneksi tykkään kirpakkuudesta ja vahvasta mausta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti