23.6.2013

Maailman paras banaanikakku

Maailman parasta banaanikakkua!
Tämä ohje on ollut luotto-ohjeeni ihan lapsuudesta saakka. Ohjeen sain äidiltäni, joka on taas saanut sen ystävältään vuosikymmeniä sitten. Kakusta tulee ihanan mehevä ja maukas, säilyykin mukavasti ellei kerkeä huveta parempiin suihin hetkessä. Ja ohjeessa ei tarvitse vatkata, vaahdottaa tai sotkea montaa eri kippoa - ihan parasta! Arkistoblogissani olevassa ohjeessa on monen monta kommenttia, jossa ohjetta testanneet kertovat että ovat myös tykänneet kakusta. Ei siis voi olla pahaa, kannattaa testata! :) 

2 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 banaania muussattuna
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl vanilliinisokeria
8 rkl kuohukermaa
150 g voita sulatettuna
2½ dl vehnäjauhoja
kanelia

Sekoita kaikki aineet isolla lusikalla kulhossa, sekoita joukkoon oman maun mukaan kanelia. Taikina on kuohkeaa ja löysähköä. Voitele ja korppujauhota vuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Kakku tummuu päältä kauniisti, älä säikähdä. Kokeile kypsyyttä tikulla, kypsästä kakusta ei jää taikinaa tikkuun. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista. Tarjoile jäähtyneenä. Kakku säilyy hyvänä useita päiviä, varsinkin jääkaapissa. 

Maailman parasta! Tämä on kahvikakuista ehdoton lempparini ja sitä tuleekin tehtyä mm. jouluksi ja silloin, jos kaapista löytyy jo parhaat päivänsä nähneitä banskuja. Oikeastaan mitä pilkullisempi banaani, sitä maukkaampi kakku. Tähän ohjeeseen muokkasin alkuperäisestä ohjeesta kahvikupin (kkp) vastaamaan desimittoja, kun huomasin että päivitettyä ohjetta kyseltiin vanhassa blogissa ja samoin vähensin rasvan määrää, 150g on sopiva (alkuperäisessä messevät 200g). Itse olen käyttänyt mittana pientä perinteistä kahvikuppia, ei mitään muumimukia. Ja koska tykkään säveltää keittiössä, antaa tämäkin kakku siihen mahdollisuuden. Kuohukerman voi korvata kermaviilillä, piimällä, ranskankermalla, jogurtilla tai maidolla. Olipa joku lukijoista kokeillut tehdä kakusta maidottoman ja munattomankin. Ja joskus olen muokannut ohjeen mokka-banaanikakuksi. Huom: kakku on myös taikinana ihan törkeän hyvää... ;) 

70 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä. Muutenkin sinulla on tosi kivan näköinen blogi. :) Olen tehnyt sinun ohjeellasi vaaleaa vuokaleipää. Siitä tuli huippuhyvää. Saanko laittaa reseptisi omaan blogiini, jos mainitsen, että se on sinun blogistasi? Linkitän sinut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Napsu85,

      tottakai saat linkittää reseptin :) tein muuten sitä leipää pienellä juustolisällä, pitääkin joku päivä kirjoittaa ohje tänne!

      Poista
    2. olipas hyvää

      Poista
  2. Tämä oli loistava ohje, lapsen rippijuhliin vetäisin päälle vielä porkkanakakkukuorrutteen. Tosin sen verran oli makeaa, että ihan pieninä suupaloina tarjoiltiin :D
    - Marika -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, siinä on yhdistynyt kaksi herkkua! Pitääkin joskus kokeilla, laittaa vähemmän sokeria ja paistaa muussa kuin tornivuoassa. Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Tein joskus menneinä vuosina banaanikakusta munattoman, koska työn touhussa unohdin laittaa ne taikinaan:) Kakku onnistui aivan hyvin eikä munia korvattu millään. Tämä kakku onnistuu myös gluteenittomana eli vaihdetaan vain jauhot ja maistuu edelleen! Kiiots, kun muistutit tästä herkusta. Tämä kakku on hyvääää! Maukasta kesän jatkoa! Terttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea, pitääpä itsekin kokeilla munattomana joskus :) miulla ei oikein ole kokemusta gluteenittomasta leivonnasta, joten hyvä kuulla että tätä uskaltaa kokeilla gluteenittomana. Jos vaikka joku asiakas kyselee. Kiitos vinkistä, Terttu!

      Poista
  4. Nam! Banaanikakku on kyllä aivan ihanaa ja olen itsekin tehnyt sitä tosin hieman eri ohjeella. :)

    VastaaPoista
  5. Jep, oma lemppari kahvikakuista :)

    VastaaPoista
  6. Leivon tätä matalassa vuoassa melkein jokaisiin juhliin ja lisään päälle tuorejuustokuorrutteen - todellakin maailman paras banaanikakku!

    VastaaPoista
  7. Laura, tuo onkin hyvä vinkki. Kiitos! :)

    VastaaPoista
  8. Onhan tätäkin kokeiltava, tuorejuustokuorrutuksella ehkä!

    VastaaPoista
  9. Vaikuttaa herkulliselta, siispä kokeiluun menee. :) Minkä kokoiseen vuokaan olet kakun tehnyt? Näillä ainemäärillä ei ilmeisesti kovin suurta kakkua tule.. Heidi

    VastaaPoista
  10. Heidi, ihan perinteinen kakkuvuoka, mitähän ne ois, arviolta 1-1,5 litraa? Ei niitä jättikokoisia vuokia. Kakku on teeman ruokalautasella.

    VastaaPoista
  11. Kuulostaa ihanalta ja ajattelin kokeilla lähiaikoina. :) Kannattaako tähän laittaa ns. kakkuvehnäjauhoja vai "tavallisia" puolikarkeita vehnäjauhoja?

    VastaaPoista
  12. Mie olen käyttänyt ihan puolikarkeita, en ole noita "erikoisjauhoja" pahemmin koskaan harrastanut :) Pikkuleivissä korkeintaan. Toimii tämä ohje ihan millä tahansa!

    VastaaPoista
  13. En tiedä mitä tein väärin mutta kakku vaan paloi pinnalta ja sisältä ei kypsynyt tarpeeksi. Liian tehokas uuni varmaan tai jotain.

    VastaaPoista
  14. Ikävä kuulla, Markus! En kyllä osaa sanoa, muuta kuin et kannattaa tarkkailla paistojälkeä ja peittää pinta, jos tummuu liikaa. Tästä tulee mehevä kypsänä, mutta ei tietenkään raaka pidä olla. Kokeilehan uusiksi joskus, tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  15. Kokeilin ohjetta ja kakku lässähti ja jäi vähän raa'an oloiseksi. Onkohan jauhojen määrä riittävä. Vertailin sitten muihin ohjeisiin ja niissä jauhoja väh. 4 dl. Maku yes. Ei ole onneksi vieraita tulossa.

    VastaaPoista
  16. Kakku uunissa... ajattelin kuorruttaa mokkapalojen päällysellä!! Jännityksellä odotan... en oo käyttäny banaania taikinoissa...

    VastaaPoista
  17. Ohje ei voi olla oikein. Arkistoversiossa on 2,5 kkp vehnäjauhoja ja tässä 2,5 dl.
    Ei kai teema-kahvikuppisi vetoisuus voi olla 1 dl?

    VastaaPoista
  18. Hei

    Kakku on todella mehukas ja taikinavaiheessa melko löysä, joten kypsyys kannattaa varmistaa tikulla, sillä uuneissakin on vaihtelua ja banaaneissa myös. Kannattaa käyttää keskikokoisia banskuja, jos käyttää jotain hervottoman suuria niin sitten yksi sellainen vastaa kahta.

    Vehnäjauhojen määrä on oikein. Arkiston ohje sanoo, että 2kkp jauhoja ja kahvikupin vetoisuus on 1,25dl. Juuri mittasin. Se jauhojen määrä tosiaan on pieni, mutta riittävä. En tiedä missä on mennyt vikaan, itse olen tällä ohjeella tehnyt aina kuitenkin ja ei ole ollut ongelmia. Tosi ikävä kuulla!

    VastaaPoista
  19. Juuri kehitysvammaisten asiakkaiden kanssa tehtiin kakkua, kun vaikutti riittävän helpolta toteuttaa ja kakusta tuli mielettömän hyvää! Kakun pinta on kyllä todella tumma, mutta ei maistunut palaneelta ja paistoaikakin oli tuon noin tunnin. Tikkua ei ollut, mutta kypsyyttä kokeilin vähän heiluttamalla vuokaa, että irtoaako vuoasta ja vaikuttaako kakku "hyllyvän" niin kuin allekirjoittaneen vartalontäytteet konsanaan. :) Nyt päätin viikonlopuksi tehdä kakkua kotiin, mutta leivontavaiheessa totesin että eipä olekaan ruokasoodaa! Lisäsin uhkarohkeasti 1 tl lisää leivinjauhetta (laiton myös 3 pientä banaania) ja ripauksen Drambuie-likööriä, joten noin 40 minuutin kuluttua nähdään menikö aivan mettään...

    VastaaPoista
  20. Kakku tuli uunista ja on hyvää! :) Uunin alimmalla tasolla 55 min, 60 min ei varmaan sekään ois ollu liikaa. Soodan puute ei haitannut, toimi näillä mittasuhteilla tosi hyvin. Drambuie ei paljoa omaan suuhun maistunut, kun laitoin sitä vain noin 3 tl. Kiitos ihanasta ohjeesta!!

    VastaaPoista
  21. Kiitos maukkaasta ohjeesta! Tein perunajauhoista ja käytin kookoshiutaleita korppujauhojen asemasta.

    VastaaPoista
  22. Hei! Allekirjoitan otsikon, tämä todellakin on parasta banaanikakkua mitä olen syönyt! Pöydällä oli muutama, ei enää pilkullinen vaan kuoreltaan ihan musta banaani. Parasta kakkuainesta siis! Reseptin tein kakkupohjan tyylillä eli vaahdotin munat ja sokerin, lisäsin jauhot, banaanin ja sulatetun rasvan. Kömmähdys tuli siinä että unohdin tuon 8rkl nestettä (oli tarkoitus käyttää lapselta jääneet banaanijogurtit) mutta erinomaista tuli unohduksesta huolimatta. Tästä on nyt jo useita päiviä aikaa, nappasin juuri äsken jääkaapista palasen kahvin kanssa ja maku on edelleen ihan loistavan hyvä! Kakku ei ole ollut peitettynä jääkaapissa mutta se ei ole edes kuivunut yhtään. Kiitos erinomaisesta reseptistä!
    -Keittiökriitikko-

    VastaaPoista
  23. Kiitos hyvästä reseptistä! Käytin sokerina Stevia-sokeria ja rasvana juoksevaa kasvisrasvaa, paistoaika n.45 min.
    Täytyy kokeilla tuota banaani-mokka-reseptiäsi. Kerroppa jokin kuohkea suklaakakku (kuivakakku) -reseptisi.
    Terkkuja Mamma

    VastaaPoista
  24. Tänään iski kamala banaanikakun himo, ja nyt olen niin onnellinen, että löysin tämän ohjeen, jolla sain nautittavakseni todellakin maailman parasta banaanikakkua! Kiitos!

    ..Ja odottamattomana extrana tuli vielä tuo kakun hieman chewy pinta - taivaallista!

    VastaaPoista
  25. Oiii ihana resepti!! Lisäsin itse kakkuun hieman maitosuklaata paloiteltuna..oli niin hyvää! Nammm :)

    VastaaPoista
  26. Todella maukasta ja kuten sanoit helppo tehdä. Mökiltäkin löytyi aineet kun tähän ei mitään ns ihmeellistä tarvita, aivan loistava. Kiitos ohjeesta!

    Tiina

    VastaaPoista
  27. Tein näitä kaksi poikani jalisjoukkueen kakkumyyjäisiin. Nyt meinaan pyöräyttää yhden esikoiseni synttäripöytään. Suklaata ja saksanpähkinöitä vielä koristeeksi, niin kyllä kelpaa.

    VastaaPoista
  28. Todella herkullinen kakku! Tein ihan ohjeen mukaan ja lisäsin päälle vielä maitosuklaakuorrutteen. Kakku oli tekemistä seuraavana päivänä vielä herkullisempi, kaikki kelpasi vieraille ja kehuja tuli useampi :) Kiitos mainiosta reseptistä!

    VastaaPoista
  29. Ihana kakku! Tein rasvattomaan maitoon ja oli vain 100 gr margariinia, mutta silti niin hyvää, kosteaa, mehevää ja ihanaa! Mun mies on niin hulluna tähän että saisin tehdä uuden kakun joka päivä. :D

    VastaaPoista
  30. Elämäni ensimmäisen banaanikakun tein sillä sun vanhalla ohjeella ja kuuna päivänä en ole niin hyvää syönyt!!! Tämä on ihan ykkösohje, kakkua tulee tehtyä about kuukauden välein ja se on pakko viedä töihin, muuten sen syö huomaamattaan ihan yksinään :D

    VastaaPoista
  31. Tämä on kyllä ihan todella paras banaanikakku! Helppo ja niiiiiin hyvää. Taikinan olisin voinut syödä jo pelkästään, mutta piti päästä maistamaan kypsää kakkua myös :D

    VastaaPoista
  32. Toooosi herkkua banaanikakkua tuli :) NAM!!

    VastaaPoista
  33. Tämä on kyllä helppo ja hyvä ohje, loistava vaikka lastenkin kanssa leipoa. Meidän mielestä oli ehdottomasti parempaa ihan tuoreena, vain vähän jähtyneenä, kuin jääkaappikylmänä seuraavana päivänä. Yli puolet kakusta meni lämpöisenä ihan vain maistellessa. :D
    Kiitos vain hyvän ohjeen jakamisesta!!

    VastaaPoista
  34. Ohje oli tosi hyvä, ripautin taikinaa hivenen suolaa ja osan vehnäjauhoista korvasin kaakaojauhon lopuilla ja kerma vaihtui kermaviilinpurkin pohjiin. Ei taida jäädä tekeytymään yhtään :)

    VastaaPoista
  35. Kiitos, maailman parhaa banaanikakun ohjeesta. Olen tuota ohjetta monesti käyttänyt, nyt ajattelin blogata omille sivuillekin.

    VastaaPoista
  36. Nyt olen saanut kakkuohjeen josta en luovu....KIITOS! Olen jo tutuille kertonut miten HELPPO tehdä ja NIIN HYVÄÄ. En tiedä miten voisi epäonnistua tämän kakun teossa. Ainoastaan uunissa paistokorkeus voi käräyttää tai jättää raa´aksi, mutta alatasolla paistettuna ONNISTUU.

    VastaaPoista
  37. Minun kakusta tuli kamalan rasvainen :/ Maku on kyllä oikein hyvä!! Mutta mielummin kiskoo lusikalla, koska tuosta pystyisi melkein puristamaan voita..:O Mitenköhän se sillein?

    En ole mikään superleipuri ja halusin testailla vähän...:D (kuulostaa lupaavalta) .. jauhoin kurpitsan siemenistä jauhoa ja korvasin niillä osan vehnäjauhoista (vehnäjauhotkin olivat spelttiä) .. voisikohan sillä olla jotain merkitystä, osaatko sanoa? Sokerikin oli inkkarisokeria, mutta sen ei pitäisi vaikuttaa?

    VastaaPoista
  38. Hei ! Jo kuudes tämän ohjeen mukaan tehty kakku uunissa. Helppo tekoinen ja herkullinen. Lapsenlapset haistavat kun mummi on banaanikakun tehnyt, ja haluavat heti maistiaisia.

    VastaaPoista
  39. Aivan ihana resepti, kiitos! Ehdottomasti parasta seuraavana päivänä hieman jäähdytettynä. Nam, todella herkullinen resepti, paras banaaninakun respti tähän mennessä!

    VastaaPoista
  40. Huippu hyvää kakkua tuli! Tästä tuli meidän uusi suosikki kahvipöytään. Kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  41. Kiitos, hyvä ohje js makoisa kakku :)

    VastaaPoista
  42. Mikä tarkoitus on soodalla, yleensäkin leipomisessa? Jos sen jättää pois, niin haittaako? En yleensä käytä koskaan soodaa missään, en osaa käyttää sitä.

    VastaaPoista
  43. Hei! Otin juuri tämän herkullisen kuuloisen reseptin talteen ja aion kokeilla tänään. :) Kestääköhän kakku pakastamista?

    VastaaPoista
  44. Kestää hyvin pakastamisen :)

    VastaaPoista
  45. Hei, olen niin onneton leipoja, että kysyisin sinulta ainesmäärien suhdetta, mikäli teen banaanikakun kahden litran vetoiseen silikonivuokaan...

    VastaaPoista
  46. Onnistuu muuten myös täysin ilman rasvaa. Pehmeää ja mehevää silti. T. Hupsista-keikkaa ku unohtu

    VastaaPoista
  47. Tein ko. kakkua niin, että jätin kanelin pois ja tilalle kaakaojauhetta ja rouhittua tummaa suklaata. Paistoin pitkulaisessa vuoassa. Koristelin tomusokeriraidoilla ja suklaaströsseleillä. Tuli nätti kakku ja herkullinen. Ihana ohje, kun ei tarvitse vatkailla ja säätää... ;)

    VastaaPoista
  48. Heips! Tämä on tosi hyvää ja uskomattoman helppoa valmistaa :) Onko vinkkiä, voisiko vehnäjauhon korvata gluteenittomalla jauhoseoksella? Ajattelin, että jauhomäärä on sen verran pieni, että ehkä onnistuisi gluteenittomanakin mutta koska mulla ei ole kokemusta, niin kysyn josko sinulla olisi?

    VastaaPoista
  49. Olen itse käyttänyt mantelijauhoa vehnäjauhon tilalla ja on tullut herkullista joka kerta.

    VastaaPoista
  50. Kiitos mahtavasta reseptistä! Tätä tehty jo useamman kerran ja aina vie kielen mennessään :)

    VastaaPoista
  51. Oli hyvää, tein eilen. Juuri nyt uunissa versiot, joihin laitoin vähemmän rasvaa ja enemmän jauhoja. Katsotaan miten onnistuu :-)

    VastaaPoista
  52. Ihan mielettömän hyvää!!!! Tätä on tehty jo kaksi kertaa ja joka kerta hävinnyt parempiin suihin jo lämpimänä :D Kiitos ohjeesta! Linkitin sinut blogiini :)

    VastaaPoista
  53. Testattu on ja erittäin hyvää tuli. Nesteenä käytin piimää (120 g) ja koostumuksesta tuli erittäin hyvä ja pehmeä. :)

    VastaaPoista
  54. Kokeilin, on nyt uunissa. Ainakin taikina maistui taivaalliselta. Lisäsin vähän raakakaakaojauhetta.

    VastaaPoista
  55. Tein mielettömän hyvää bsnaanikakkua ohjeellasi. Tein vain pienen lisäyksen, ruokalusikallinen kookoshiutaletta. Ai että, oli piste iin päälle

    VastaaPoista
  56. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  57. Olen tehnyt tätä jo varmaan 10 kertaa, aina onnistuu. Teen matalalle uunipellille ja koristelen sulatetulla suklaalla. Reseptiä olen jakanut ties kuinka monelle - kiitoksia siis alkuperäisen reseptin jakajalle!

    VastaaPoista
  58. Herkullista oli! Tosin jäi vuokaan osittain kiinni, vaikka laitoin korppujauhoja parhaani mukaan. Ehkä silikonivuoka toimisi paremmin. Paistoin 175 asteessa, niin paistui tasaisemmin.

    VastaaPoista
  59. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  60. Laila Joensuun kupeesta21.11.2016 17.44

    Otin just uunista kyseisen kakun. Hiukkasen lisäsin jauhoa, vähensin sokeria puoli desiä ja kermaa vähensin tilkkasen. Paistoin n.185 asteessa alatasolla. Ei tummunut pinta. Taikina oli hyvää, eikä ollut löysää.

    VastaaPoista
  61. Laila Joensuun kupeesta22.11.2016 7.38

    Kakku on todella hyvää! Tulee syötyä enemmän kuin laki sallii. Kiitos reseptistä Cebic! Mie tienki tätä ussein!

    VastaaPoista
  62. Kakku uunissa, pienehkö pitkulainen vuoka ja 8 tähdenmuotoista muffinia silikonimuotissa. Käytin gluteenittomia jauhoja, lisäsin hiukan tummaa kaakaojauhetta. Taikina maistui hyvältä. Ja sulatettu voi unohtui kattilaan ... Tuula

    VastaaPoista
  63. Tää on niin parasta, kaikki kehuu aina ja kakku häviää hetkessä parempiin suihin! Nytkin jouluksi tein version missä jouluisia mausteita kanelin lisäksi mm neilikkaa, kardemummaa, pomeranssia... Myös pähkinöitä murskasin joukkoon :) Kiitos ihanasta reseptistä!
    -Jaana

    VastaaPoista
  64. Kiitos tästä ihanasta reseptistä! :) Tästä on tullut ehdottomasti käytetyin kahvikakkureseptini ja valmista kakkua löytyykin jääkaapista lähes aina.
    Lisäsin reseptin myös omaan blogiini, ja linkitin toki sinun blogisi mukaan postaukseen. http://kaikkeajahyvaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  65. Tämä kakku on ollut meillä nyt lempparikakku jo jonkun aikaa. Muuten en erityisemmin leivo, mutta tämä on niin helppo ja kaikki tykkää! Itse käytän kerman sijasta vahvaa kahvia ja sokeria laitan kakkuun vähemmän, semmoisen 1,5dl. Rinkulavuokaan teen 1,5 kertaisena. Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin, laitan usein kakkuun 1-2tl psylliumjauhetta. Parantaa rakennetta.

      Poista