31.5.2013

Herkkutattikeitto

Maukasta herkkutattikeittoa ja pekonia
Reilu kuukausi sitten tähän taloon muutti uusi asukas, nimittäin korkea jääkaappi-pakastin. Samalla kun perkasin vanhan pakastimen sisältöä uuteen, tein paljon herkullisia löytöjä. Esimerkiksi sieniä löytyikin pakastimen uumenista enemmän kuin muistin! Ja pekonia! Niinpä eräänä iltana väsäilin nopeaa pekonista herkkutattikeittoa ja kylkeen paistoin vielä piimäsämpylöitä, sämpylöiden ohje tulee myöhemmin blogiin. Sienistä omia lemppareitani ovat ehdottomasti mustatorvisienet (harvinaista herkkua), kantarellit ja korvasienet. Herkkutatit ovat kanssa jees, erityisesti natusiksi voissa paistettuina tai vaikkapa näin keitossa, mutta kastiketta en niistä mielelläni tee - ellei sienet ole hakattu hyvin pieneksi silpuksi, kuten tässä keitossa. Sienistä suuri kiitos ystäväni äidille Ylämyllylle, kassillinen sieniä riitti useaan pakastepussilliseen herkkua! :)

4 annosta

n. 200 g herkkutatteja (käsitelty ja pakastettu)
140 g pekonia
1 iso sipuli
3,3 dl kuohukermaa
n. 2 dl vettä
suolaa
mustapippuria

Sulata jäiset sienet ja hakkaa ne hienoksi silpuksi, paista kuumalla pannulla niistä neste pois ja nosta syrjään. Saksi pekoni ohuiksi suikaleiksi paistinpannulle ja paista rapeaksi. Ota pekoninatuset pois pannulta ja paista pekonirasvassa hienoksi silputtu sipuli, varo polttamasta. Kaada sieni- ja sipulisilppu kattilaan, ota pekonista pieni määrä erilleen koristelua varten ja lisää loput pekonit kattilaan. Kaada kattilaan kerma ja vettä, kunnes saat sopivan notkean keiton. Mausta suolalla ja pippurilla, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Keitä miedolla lämmöllä varttitunti tai kunnes keitto on saostunut hieman. Annostele keitto lautasille, laita pinnalle pekonisilppua ja rouhi päälle vielä mustapippuria. Kävisihän siihen tupsu yrttiäkin tuomaan väriä. Tarjoa lisukkeena hyvää leipää. 

Ah! Ei mitään ylimääräistä, vaan täyttä makua pieni kattilallinen! Herkkutatti maistui hyvin, pekoni ei dominoinut vaan toi ihanaa makua ja molemmat rakastavat sipulia rinnallaan. Tein keitosta aika paksua, joten tarvittaessa keittoon voi lisätä vettä, maitoa tai vaikka kasvislientä. Ja veget voi jättää pekonin keitoksesta pois ja lisätä joukkoon vaikkapa lisää sieniä. Uunilämmin sämpylä oli oiva lisuke ja osa sämpylästä tuli revittyä pieniksi palasiksi ja nakattua keittoon imemään makuja itseensä. Jos keittoa jää yli, siitä voi seuraavana päivänä tehdä vaikka lämpimän sienileivän, ainakin miulla keitto sakeni sen verran tehokkaasti jääkaapituksesta että olisi muhennoksesta kelvannut. Yksinkertainen on useimmiten parasta, kuten tässäkin tapauksessa.

Uunilämmin sämpylä sopii muhevan keiton kaveriksi

2 kommenttia:

  1. Oi kuinka herkullisen näköistä keittoa!

    VastaaPoista
  2. Pimeässä kuvatut kuvat ei kyllä tee oikeutta näille herkuille, mutta makuhan se on onneksi pääasia :P

    VastaaPoista