21.9.2012

Vaniljapannacotta ja siideri-omenakompotti

Happy Joe -siideriä, vaniljapannacottaa ja omenasta sekä siideristä keitettyä omenakompottia

Sain kutsun osallistua Hartwallin Onnen omenoita -reseptikilpailuun, jossa luodaan herkullisia makupareja siideribrunssille. Brunssillahan on tapana nautiskella paljon erilaisia suolaisia herkkuja sekä myös jotain makeata. Sain heti idean valmistaa pannacottaa, sillä mielestäni brunssille kuuluu olennaisena osana jotain suussasulavaa jälkkäriä ja jonka voi valmistaa hyvissä ajoin ennen brunssia. Niinpä keittelin vaniljalla maustettua pannacottaa ja lisukkeeksi valmistin hapokkaista omenoista sekä tammitynnyriaromisesta kuivasta omenasiideristä kanelin kanssa herkullisen siideri-omenakompotin. Lopputulos oli ihanan pehmeän hapokas ja makumaailma vei kielen mennessään, viehkot mausteet sopivat brunssin päätösherkkuun erittäin hyvin.

4-8 annosta

Vaniljapannacotta
5 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
1 vaniljatanko
2 liivatelehteä

Omena-siiderikompotti
1 iso Granny Smith -omena
1 tlk Happy Joe Oakwood Apple -siideriä
n. 3 rkl sokeria
1 kanelitanko

Kaada kerma kattilaan ja lisää sokeri. Halkaise vaniljatanko, raaputa siemenet kattilaan ja lisää joukkoon myös halkaistu vaniljatanko. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Keitä kermaseosta 15 minuuttia miedolla lämmöllä, sekoita koko ajan. Poista vaniljatanko. Purista liivatteista vesi ja lisää liivatteet kermaseokseen. Kaada pannacotta pieniin laseihin, maljoihin tai vaikka viinilaseihin. Anna jäähtyä hetki, peitä lasit kelmulla/foliolla ja siirrä pannacotat jääkaappiin jähmettymään. Anna hyytyä mieluusti yön yli tai vähintään kolme tuntia.

Kuori omena ja kuutioi se mahdollisimman pieniksi ja tasakokoisiksi kuutioiksi. Laita omenakuutiot pieneen kasariin ja kaada joukkoon siideri. Lisää maun mukaan muutama ruokalusikallinen sokeria sekä kanelitanko ja keitä kompottia miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat kypsyneet. Maistele välillä, poista kanelitanko tarvittaessa jo aiemmin, ettei kanelin maku nouse liian hallitsevaksi. Jäähdytä ja säilytä jääkaapissa tarjoiluun asti.

Tarjoile pannacotat jääkaappikylminä, lisää pinnalle muutama lusikallinen siideri-omenakompottia tai tarjoile se erikseen pienestä kulhosta. Nautiskele hyvässä seurassa, kaveriksi sopii mainiosti joko Happy Joe Cloydy Apple -siideri tai Happy Joe Oakwood Apple -siideri, jota on käytetty myös omenakompotin valmistuksessa. Myös lapset voivat syödä kompottia, sillä vähäinen alkoholimäärä haihtuu keitettäessä ja valmis kompotti on alkoholitonta.

Ihanaa! Kermaisen pehmeää ja vaniljaista pannacottaa sekä pienen purutuntuman sisältävää kanelista hapokasta kompottia. Vanilja ja kaneli toimivat hyvin yhdessä ja maut olivat erittäin tasapainoiset. Valmistin pannacotat pieniin snapsilaseihin, viinilasiin ja juomalasiin. Näin pannacotat veivät jääkaapissa vähemmän tilaa ja toisaalta ne on myös hauska tarjoilla hieman erilaisista laseista, brunssilla ei mielestäni tarvitse nipottaa turhasta ja kattaus voi sisältää erilaisia astioita :) Erilaiset pannacotat ovat mielestäni ihanaa herkkua, ihme vain, että niitä tulee valmistettua niin harvakseltaan!

Tarjoiluvalmis pannacotta-annos ja Happy Joe Cloudy Apple -siideri
Herkullinen päätös rennolle brunssille on juomalasista tarjoiltu vaniljapannacotta kera siideri-omenakompotin.  Aloitin syyskuun alussa digikuvauskurssin Kansalaisopistolla ja nämä kuvat ovat ensimmäiset täysin käsisäädöillä otetut ruokakuvat, jotka julkaisen! Aiemmin olen kuvannut perusasetuksia hyväksikäyttäen ja kieltämättä on ihanaa, että vihdoin ja viimein on joku haju siitä, kuinka toimit itse kamerasi herrana. Kurssia on vielä muutama kerta jäljellä ja sitten alkaa ankara harjoittelu kotioloissa :)

Pieniä pannacottia, isompi pannacotta, lisukekompottia ja siideriä
Kilpailuun osallistuvat reseptit julkaistaan syys-lokakuussa Hartwallin Facebook-sivulla, joten kannattaa seurailla sosiaalista mediaa! Ja löytyyhän Facebookista myös Cebicin keittiössä!


3 kommenttia:

  1. Ihanaa, sesongin mukaista pannacottaa. Mukavia jälkiruokia ovat, ja niin helposti muunneltavissa.:)

    Joku kunnon valokuvauskurssi olisi mukava joskus käydä. Järjestelmäkameran myötä olen kyllä paljon opetellut erilaisia säätöjä käyttämään, ja nykyään enimmäkseen kuvaankin käsisäädöillä ihan tarkennuksesta lähtien, mutta paljon olisi kuitenkin kamerasta ja kuvauksesta sellaista opittavaa, missä joku opettaja olisi tarpeen.

    VastaaPoista
  2. Ihanan kuuloinen yhdistelmä :-) Ja herkullisia kuvia! Valokuvaus on kivaa ja on aina ilo oppia siitäkin uusia asioita :-)

    VastaaPoista
  3. Onnea kilpailuun! Ja kiva muistutus siitä, että sitä omenaa voi käyttää muuhunkin kuin piirakoihin ja paistoksiin. :)

    VastaaPoista