18.8.2012

Lakkiaiskakku

Mansikka-kermakakku ylioppineelle veljelleni

Vietimme kesäkuun alussa pikkuveljeni lakkiaisia. Pikkuveljeni pääsi kantamaan koulunsa lippua ylioppilaiden kulkueessa Vapaudenpuistosta sankarivainajien muistomerkille hautausmaalle, harmi vain että päivää varjosti pieni tihkusade ja kova tuuli. Olihan se seitsemän vuotta aiemmin kirjoittaneesta isosiskosta komeata katsottavaa, kun pitkä atleettinen lakkipää marssii lipun kanssa onnellinen ja ylpeä ilme kasvoillaan kovassa tuulessa yhdessä ystäviensä kanssa tulevaisuuden haasteita kohti :) Juhlia vietimme lapsuudenkodissani ja valmistin juhliin täytekakun ja ison voileipäkakun, pikkuleipomosta tilattiin karjalanpiirakat ja äiti paistoi kakkupohjan lisäksi kahvikakut ja pikkuleipiä. Enemmänkin olisin halunnut valmistaa juhliin tarjottavia (ja miun piti valmistua jo aiemmin, kuin tänä keväänä), mutta aikataulut ei antanut enemmän myöten, sillä olin töissä juhlia edeltänyttä päivää lukuunottamatta ja samana iltana juhlittiin vielä omia valmistujaisianikin omassa kodissani, jonne myös tein tarjoilut. Pikkuveljeni kakkutoive oli perinteinen lakkakermakakku, mutta viime vuoden heikosta lakkasadosta johtuen emme lakkoja löytäneet koko kaupungista ja itselleni halusin jotain vähän erilaisempaa. Tuplajuhlistamme uutisoitiin myös lakkiaisviikonlopun Sanomalehti Karjalaisessa, jossa mainittiin "ruokabloggaajasiskon" tekemät kakut ja näyttihän ne maistuvan niin juhlien päätähdelle, juhlien päätävieraille kuin toimittajillekin :)

6 munan vaalea kakkupohja
500 g pakastemansikoita
2 dl mansikkahilloa
250 g maitorahkaa
2 dl vispikermaa
sokeria
vaniljasokeria
3 liivatetta
tilkka mansikkamehua

pinnalle
5 dl vispikermaa
vanilliinisokeria
sokeria
tuoreita mansikoita
lakkikoriste

Paista edellisenä päivänä kuuden munan perinteinen kakkupohja ja kääri kakkupohja vuokineen tuorekelmuun yön yli. Sulata pakastemansikat kohmeiksiksi ja yhdistä mansikkahillon kanssa, soseuta esim. sauvasekoittimella. Vispaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon rahka sekä mansikkasose. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokereita. Liota liivatelehtiä hetki kylmässä vedessä ja sekoita tilkkaseen kuumaa mansikkamehua. Vispaa liivateliemi täytteen sekaan ja anna tukevoitua hetki kylmässä. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan ja vuoraa vuoka tuorekelmulla. Laita päällimmäinen kerros vuokaan (mikäli pohjat tuntuvat kuivilta, kostuta kevyesti esim. sekamehulla) ja levitä päälle puolet mansikkatäytteestä. Laita keskikerros kakkupohjaa vuokaan, levitä loput täytteestä ja paina päälle viimeinen kakkulevy. Kääri vuoan reunoilta roikkuvat tuorekelmut kakun päälle ja vielä koko kakkuvuoka kelmuun. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Vispaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla. Pinnoita kakun pinta ja reunat ohuella kermakerroksella pursota reunoille kermaa esim. tähtityllalla. Viipaloi mansikat ja asettele kakun pinnalle, pursota reunoille kermaruusukkeita. Anna kakun olla jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti. Asettele lakkikoristele pinnalle.

Ihanaa! Kakusta tuli melko korkea, sillä täytettä oli aika runsaasti ja kakkulevyäkin oli oma osansa. Harmi kun en kerennyt kuvata kakkua leikattuna! Kakunteossa meinasi käydä köpelösti, sillä kuuntelin aluksi liikaa annettuja ohjeita ja meinasin läntätä kakun väliin vain soseen ja sen päälle kermaa. Huomasin ettei kakku kestä siten kasassa ja täytteet valuu ulos, joten päädyin tekemään kakun hyydytetystä mansikkatäytteestä ja samalla toteuttamaan oman alkuperäisen näkemykseni lopputuloksesta. Kannatti. Täyte oli todella hyvä, raikas eikä liian makea. Kermapursotuksetkin onnistuivat ihan kivasti ja koristelu muutenkin. Olen aika pelkistetyn ystävä, joka näkyi myös voileipäkakun koristelussa. Voileipäkakut ja oma valmistujaiskakkuni saakoon omat esittelykertansa.

Tiikerikakku, piimäkakku, kookoslastut, kaurakeksit, mansikkakermakakku, kinkkuvoileipäkakku, peruna- ja riisipiirakat, munavoi, leikkeleitä
Miun tekemät tarjoilut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti